Kurdski zvaničnici: Ima ranjenih i poginulih u napadu iranskih dronova na Irak

Svet 28. sep 202221:31 0 komentara
Tanjug/AP PhotoAla Hoshyar, Metrography

U iranskom bombardovanju dronom baza iransko-kurdske opozicione grupe u severnom Iraku danas je poginulo najmanje devet ljudi, a ranjeno 32, saopštilo je Ministarstvo zdravlja kurdske regionalne vlade.

Član Demokratske partije Iranskog Kurdistana (KDPI) Soran Nuri saopštio je da su iranski napadi bili usmereni na Koju, 65 kilometara istočno od Irbila. KDPI je levičarska naoružana opoziciona snaga zabranjena u Iranu. Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice je u saopštenju naveo da su napadi „pogodili iranska izbeglička naselja“ u Koji i da su među žrtvama izbeglice i drugi civili.

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka i regionalna vlada Kurdistana osudili su napade.

Iranska državna novinska agencija i emiter IRNA saopštila je da je Revolucionarna garda zemlje gađala baze separatističke grupe na severu Iraka „preciznim projektilima“ i „dronovima-samoubicama“ i da je ranjeno 185 dobrovoljaca – Basijija.

Na meti iranskog udara bili su vojni logor, kuće, kancelarije i drugi objekti oko Koje. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Iraka je rekao ;da se očekuje da će vlada u Bagdadu pozvati iranskog ambasadora da mu uloži diplomatski protest zbog napada.