Lapid poručio Palestincima da uzmu budućnost u svoje ruke

Svet 08. avg 202221:08 7 komentara
Jair Lapid
Gil Cohen-Magen/Pool via REUTERS

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je da stanovnici pojasa Gaze mogu da izaberu put mira i ekonomskog razvoja, ali ako to ne učine jevrejska država će se braniti.

On je to rekao sumirajući trodnevnu vojnu operaciju u Gazi, dan posle uspostavljanja prekida vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada.

„Želim da se obratim stanovnicima Gaze i da im kažem: postoji drugi put. Mi ćemo znati da se branimo protiv svakog ko nam preti, ali mi takođe znamo da pružimo rad i sredstva za život i dostojanstven život svakom ko želi da živi mirno pored nas“, rekao je Lapid u obraćanju javnosti.

On je rekao da postoji drugi način da se živi i podsetio na takozvane Sporazume Avram o uspostavljanju odnosa sa četiri arapske zemlje pre dve godine, saradnji u inovacijama i ekonomiji, regionalnom razvoju i zajedničkim projektima.

„Izbor je vaš. Vaša budućnost zavisi od vas“, dodao je u svom prvom javnom govoru posle najnovijeg sukoba u Gazi predsednik prelazne Vlade Izraela.

Lapid je ocenio da su u sukobu koji je trajao 66 sati svi ciljevi Izraela postignuti i da je obnovljena sposobnost zastrašivanja, ali se obratio i stanovnicima Gaze, rekavši da može biti drugačije ako odbace nasilje.

„Tokom čitave operacije poseban napor je uložen da se spreči povređivanje onih koji nisu umešani. Država Izrael se neće izviniti za zaštitu svojih građana upotrebom sile, ali smrt nevinih, posebno dece, slama srce“, rekao je izraelski lider.

Prekid vatre koji je stupio na snagu u nedelju u 23.30 sati, zahvaljujući posredovanju Egipta, se održao i u pojasu Gaze je ponovo počela da radi jedina električna centrala, koja je ostala bez goriva u subotu, i Izrael je počeo da otvara prelaze ka palestinskoj teritoriji.

Ta zemlja je takođe ukinula bezbednosne restrikcije uvedene u izraelskim gradovima u pograničnom području.

Za tri dana sukoba poginulo je 44 Palestinaca, uključujući 15 dece i četiri žene i 311 osoba je ranjeno, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Među ubijenima, 12 su ekstremisti Islamskog džihada, jedan je iz manje oružane organizacije i dva iz policije povezane sa Hamasom, vladajućim u Gazi, koji nije učestvovao u sukobu.

Na izraelskoj strani niko nije ubijen ni teško ranjen, ali je nasilje pretilo da preraste u novi rat. Zahvaljujući činjenici da je Hamas ostao po strani to se nije dogodilo, navodi AP.

Moguće je da Hamas strahuje od izraelskih osveta i poništavanja ekonomskog razumevanja s Izraelom, uključujući davanje izraelskih radnih dozvola koje obezbeđuju ključni prihod za hiljade stanovnika Gaze.

Najnovije nasilje možda je doprinelo popularnosti Lapida koji nije imao iskustva u vođenju vojnih operacija, a ova je započeta manje od tri meseca pre opštih izbora u kojima će on nastojati da ostane na funkciji.

Komentari (7)

Vidi sve komentare