Lapid potpisao koalicione sporazume sa svim partijama u novoj vladi promene

Svet 11. jun 202117:21
Izvor: JACK GUEZ, MENAHEM KAHANA, EMMANUEL DUNAND, THOMAS COEX, AHMAD GHARABLI / AFP

Lider izraelske partije centra Ima budućnosti (Ješ atid), mandatar za sastav nove vlade, Jair Lapid potpisao je koalicione sporazume sa dve partije, desničarskom Izrael naš dom (Izrael bejtenu) i strankom izraelskih Arapa Ram, i time se približio finalizovanju koalicione vlade od osam partija koja će, kako se očekuje, u nedelju položiti zakletvu.

Ukoliko se toj koaliciji, nazvanoj vlada promene, prethodno izglasa poverenje u parlamentu – Knesetu, time će se označiti kraj dugogodišnje vladavine premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Lapidova partija je takođe potpisala i objavila sporazume sa Laburističkom partijom levog centra, centrističkom strankom Plavo i belo, desničarskom Novom nadom i partijom Jamina (Desno), te levičarskim Merecom, preneli su izraelski mediji.

Na osnovu izraelskog zakona koalicioni sporazumi se moraju podneti Knesetu i objaviti najmanje 24 sata pre polaganja zakletve, zakazane za 16 sati po lokalnom vremenu u nedelju (15 po srednjeevropskom).

Međutim, sutrašnji dan, šabat, se ne računa, tako da je krajnji rok bio danas popodne.

Sporazumi potpisani i predati Knesetu

Partije Ima budućnosti i Jamina Naftali Beneta, koji će biti prvi premijer u rotacionoj vladi, a Lapid će ga zameniti 2023. godine, saopštile su da su svi sporazumi potpisani i predati sekretarijatu Kneseta.

Povezane vesti

„Sporazumi sa novim ključnim principima vlade su otvoreni za javnost i mogu se razmotriti“, navedeno je u saopštenju.

„Potpisivanjem ovih sporazuma se okončava dve i po godine političke krize. Suočeni smo sa velikim izazovima i svi građani Izraela gledaju sa nadom u nas. Vlada će raditi za svu javnost Izraela, religiozne, sekularne, ultraortodoksne Arape, bez izuzetka“, naveo je Benet u saopštenju.

Lapid je obećao da će prioritet biti ono što je najbolje za zemlju, te da je „vlada jedinstva osnovana da to čini“.

Novu vladu podržava osam od 13 partija izabranih u parlament na izborima 23. marta.

Očekuje se da će za nju glasati 61 od 120 poslanika u Knesetu.

Lapid će po svoj prilici biti šef diplomatije u novoj vladi prve dve godine, lider partije Plavo u belo Beni Ganc ostaće ministar odbrane, a ministar finansija biće Avigdor Liberman iz stranke Izrael naš dom.

Na osnovu dogovora s islamskom partijom izraelskih Arapa ona će imati funkciju zamenika ministra u kabinetu premijera, predsedavajućeg parlamentarnog komiteta za unutrašanje poslove, zamenika predsednika Kneseta i predsedavajućeg komiteta za arapske poslove.

Netanjahu, čiji su dani na vlasti posle 12 uzastopnih i 15 godina ukupno, kako se čini odbrojani, ne napušta političku scenu tiho, već optužuje svoje protivnike da su izneverili glasače, pa je zato pojedincima potrebna specijalna zaštita, navodi Asošiejted pres.

On tvrdi da je žrtva zavere „duboke države“.

„Oni će iskoreniti dobro i zameniti ga lošim i opasnim. Strahujem za bezbednost nacije“, rekao je Netanjahu koji na prethodne četiri runde izbora za manje od dve godine sa svojim tradicionalnim saveznicima, verskim i nacionalističkim strankama, nije uspeo obezbedi parlamentarnu većinu.

Ipak njegova konzervativna partija Likud je objavila saopštenje na Tviteru da njegove izjave o prevari nisu uperene na proces brojanja glasova u koje on ima „puno poverenje“, te da mirna tranzicija vlasti nije dovedena u pitanje.

Poznavaoci prilika, međutim ne isključuju nestabilnost u narednim mesecima jer se očekuje da će on nastojati da vlada promene traje što kraće u vreme kada mu se sudi za korupciju.

On je te optužbe odbacio označivši ih „lovom na veštice“.

Komentari

Vaš komentar