Lapid: Savezništvo Izraela i arapskih zemalja je snažna poruka Iranu

Svet 28. mar 202214:421 komentar
Jair Lapid
Izvor: REUTERS/Amir Cohen

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid ocenio je danas da savezništvo jevrejske i arapskih država šalje snažnu poruku Iranu.

Lapid je to rekao posle sastanka bez presedana sa šefovima diplomatije SAD, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Maroka na jugu Izraela.

„Mi ovde pišemo istoriju, gradimo novu arhitekturu zasnovanu na napretku, tehnologiji, verskoj toleranciji, bezbednosti. To zastrašuje, odvraća naše zajedničke neprijatelje, pre svega Iran“, rekao je Lapid na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i njihovim kolegama iz arapskih zemlja koje su normalizovale odnose s jevrejskom državom.

Povezane vesti

Glavne teme sastanka bile su mir na Bliskom istoku i iranski nuklearni program, navodi Frans pres i podseća da su SAD i Iran u završnim fazama indirektnih pregovora čiji je cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma velikih sila sa Teheranom iz 2015. godine.

Cilj tog sporazuma je bio da spreči iran da se naoruža atomskom bombom u zamenu za ublažavanje sankcija koje su paralisale iransku ekonomiju.

Izrael se, međutim, protivi mogućem dogovoru s Iranom, svojim najvećim neprijateljem, jer strahuje da će to iskoristiti da tajno razvije nuklerno oružje.

Jevrejska država deli istu zabrinutost zbog iranskih aktivnosti u regionu sa Emiratima i Bahreinom, zemljama koje su učestvovale na sastanku u Negevu.

Na sastanku koji je Lapid označio istorijskim su bili i ministri spoljnih poslova Maroka i Egipta, prve arapske zemlje koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom još 1979. godine.

Emirati, Bahrein i Maroko su potpisnici Sporazuma Avram o normalizaciji odnosa s Izraelom iz 2020. godine postignutih zahvaljujući posredovanju SAD.

„Normalizacija s Izraelom je nova normalnost“, ocenio je Blinken u nedelju u Jerusalimu dok Palestinci kritikuju taj proces jer odstupa od decenijskog arapskog konsenzusa kojim se uslovljava uspostavljanje odnosa s Izraelom s rešenjem izraelsko palestinskog sukoba.

Blinken je rekao da ono što je postignuto procenom normalizacije nije zamena za napredak između Palestinaca i Izraelaca.

Pregovori o rešenju sukoba su, međutim, u zastoju od 2014. godine.

Komentari

Vaš komentar