Lapid objavio da je uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju, bez Netanjahua

Svet 02. jun 202123:18 > 23:234 komentara
Jair Lapid, Izrael
Debbie Hill/Pool via REUTERS

Mandatar za sastav nove izraelske vlade, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jair Lapid objavio je da je uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju posle čitavog niza sastanaka sa liderima stranaka koje se protive dosadašnjem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu.

Lapid je o tome obavestio predsednika Izraela Ruvena Rivlina oko pola sata pre isteka mandata koji mu je poveren početkom maja.

Povezane vesti

„Posle intenzivnog rada u korist građana Izraela i dve godine političke krize, predsedavajući Ješ atida obavestio je predsednika Rivlina da je uspeo u formiranju vlade“, navedeno je u saopštenju Lapidove stranke.

U poruci poslatoj u predsednički kabinet piše da je Lapid počastvovan što može da obavesti predsednika da je uspeo u formiranju vlade, preneli su izraelski mediji.

Takođe je navedeno da će prvi premijer u rotacionoj vladi biti vođa desničarske stranke Jamina (Desno) Naftali Benet.

Formiranje vlade promene, kako su je nazvali novinari, potencijalno znači kraj dugogodišnje vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

On je na toj funkciji bio uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Dramatična objava Lapida i njegovog koalicionog partnera Beneta znači i da su sprečeni peti uzastopni izbori u Izraelu za nešto više od dve godine, navodi Asošiejted pres.

Lapid je na Tviteru objavio da će njegova vlada „raditi za sve građane Izraela one koji su glasali za nju i koji nisu i da će učiniti sve da ujedini izraelsko društvo“.

Na osnovu dogovora o rotaciji Lapid će biti premijer poslednje dve godine mandata nove vlade.

U istorijski sporazum uključena je i mala islamska oartija Ujedinjena arapska lista i to je prva arapska partija koja je ikada ušla u vladajuću izraelsku koalciju.

Sada je potrebno da dogovor o vladi odobri Kneset, parlament, a očekuje se da će se o tome glasati naredne nedelje.

Lapid je odmah obavestio predsednika Kneseta Jariva Levina da je uspeo da obrazuje vladu i pozvao ga da brzo sazove specijalnu plenarnu sednicu.

Ako se poverenje izglasa Lapid i njegovi partneri sa levice desnice i centra okončaće dugogodišnju vladavinu Netanjahua koji je bio premijer najduže u istoriji Izraela.

Netanjahuov konzervativni Likud je osvojio najviše poslaničkih mandata na izborima 23. marta, ali mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladu sa svojim partnerima verskim i nacionalističkim strankama.

Njemu je jako stalo da ostane na funkciji dok mu se sudi za korupciju i očekuje se daće u narednim danima učiniti sve da spreči da nova vlada preuzme vlast, konstatuje AP. Ako ne uspe biće u opoziciji.

Komentari

Vaš komentar