Lavrov: Evropska unija i NATO okupljaju koaliciju za rat sa Rusijom

Svet 24. jun 202213:5829 komentara
Sergej LAvrov
Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Evropska unija (EU) i NATO okupljaju koaliciju za rat s Rusijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući odluku da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bakuu nakon sastanka sa azerbejdžanskim kolegom, Lavrov je rekao da situacija podseća na stanje pre Drugog svetskog rata ”kada je Hitler ujedinio većinu evropskih zemalja za rat protiv Sovjetskog Saveza”, piše Anadolija.

Povezane vesti:

„Kada je počeo Drugi svetski rat, Hitler je okupio većinu evropskih zemalja pod svojim barjacima. Sada i EU i NATO okupljaju istu modernu koaliciju za borbu, i uglavnom, za rat s Ruskom Federacijom. Sve ćemo to pažljivo razmotriti“, rekao je Lavrov.

Najavio je drugi bilateralni sastanak o razgraničenju između Jermenije i Azerbejdžana, koji će se održati u Moskvi. Istakao je da su obe strane potvrdile spremnost za rad na tom pitanju, smatrajući ga vrlo značajnim za sadašnju fazu nagodbe.

Lavrov je ponovio spremnost Rusije da doprinese potpisivanju mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana i podržao ideju saradnje u formatu 3+3 na Južnom Kavkazu, koji uključuje Jermeniju, Azerbejdžan i Gruziju i njihova tri susjeda – Rusiju, Tursku i Iran.

Na pitanje o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji za članstvo u EU, Lavrov je rekao da, za razliku od NATO-a, EU nije vojna organizacija i zato članstvo u toj strukturi ne predstavlja pretnju Rusiji. Istakao je da Moskva prati korake EU i da sumnja da će „rusofobična politika“ bloka uskoro prestati.

Sve vesti u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar