Lavrov: Nema prepreka za implementaciju sporazuma o žitaricama

Svet 26. jul 202209:253 komentara
Tanjug via Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da "nema prepreka za implementaciju sporazuma o izvozu žita između Rusije i Ukrajine, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske.

Njegove izjave usledile su nakon što su ruski projektili u subotu pogodili ključnu ukrajinsku crnomorsku luku u Odesi, u napadu koji je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nedvosmisleno osudio.

Povezane vesti

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je rekao da je napad na metu ključnu za izvoz žita, dan nakon potpisivanja istanbulskog sporazuma, „posebno za osudu i opet pokazuje potpuno nepoštovanje međunarodnog prava i obaveza Rusije“.

Međutim, govoreći na konferenciji za novinare u Republici Kongo, nakon sastanka sa predsednikom Denijem Sasuom Ngesom, Lavrov je rekao da udari u Odesi ne bi trebalo da utiču na izvoz žita, jer su ciljali na „skladišta oružja i municije koje je Zapad isporučio Kijevu“.

„Nema prepreka za implementaciju sporazuma od 22. jula“, dodao je on.

Lavrov je insistirao da će Rusija nastaviti sa udarima na ukrajinske vojne ciljeve, jer u obavezama koje je Rusija preuzela, „ništa neće zabraniti da nastavimo specijalnu vojnu operaciju“.

Visoki ruski diplomata je takođe optužio Zapad da je odgovoran za eskalaciju sukoba u Ukrajini.

Lavrov je u nedelju započeo posetu Egiptu, nakon čega je otputovao u Republiku Kongo i stigao u Ugandu u ponedeljak kasno, odakle će krenuti u Etiopiju.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, koji je bio deo pregovora u Istanbulu, rekao je u ponedeljak da se prve isporuke žita prema sporazumu očekuju ove nedelje.

Sve o Rusiji i Ukrajini čitajte na našoj stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar