Lavrov: Odnosi Rusije i Zapada više neće biti kao ranije

Svet 01. dec 202212:09 > 12:5566 komentara
Izvor: Russian Foreign Ministry/Handout via Reuters

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da neće biti odnosa između Rusije i Zapada kao što su bili ranije i da u dogledno vreme neće biti moguće obnoviti saradnju o pitanjima bezbednosti u Evropi.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je rasprava o ovom problemu moguća samo na „fundamentalno novim principima“.

Pročitajte još

„Jasno je samo da ukoliko i u nekom trenutku naši zapadni susedi, a od susedstva nema bežanja, naši zapadni susedi i bivši partneri odjednom postanu zainteresovani da nekako obnove zajednički rad na evropskoj bezbednosti, tada to neće moći. Jer restauracija znači ono što je bilo pre. Ali biznisa, kao i obično, neće biti“, rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da delovanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i zapadnih zemalja postavlja pitanja o budućnosti Rusije u OEBS-u.

„Kada Zapad shvati i ako shvati da je bolje koegzistirati na nekim međusobno dogovorenim osnovama, mi ćemo saslušati šta Zapad predlaže i jasno je da bi to trebalo da budu suštinski novi počeci saradnje“, kazao je on.

„Nehrišćanske izjave pape o ruskim borcima u Ukrajini“

Lavrov osudio je „nehrišćanske“ izjave pape Franje, nakon što je rimokatolički poglavar ruske vojnike iz određenih etničkih grupa koji se bore u Ukrajini nazvao „okrutnim“.

„Papa Franja je nedavno dao izjave koje nimalo nisu razumljive, apsolutno nehrišćanske“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Izjava poglavara Rimokatoličke crkve odnosi se na „dva naroda Rusije“ za koje je rekao, kako je naveo Lavrov, da moramo da očekujemo zverstva tokom vojnih akcija.

Više ruskih zvaničnika je u poslednja tri dana reagovalo na papinu izjavu u intervjuu jezuitskim novinama, u kojima je govorio o okrutnosti Čečena i Burjata koji služe u ruskoj vojsci u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar