Lavrov: Sada se rešava pitanje budućnosti svetskog poretka

Svet 24. sep 202221:13 163 komentara
Sergej Lavrov
REUTERS/Eduardo Munoz

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da se "sada rešava pitanje budućnosti svetskog poretka" i da se zapadne zemlje upuštaju u provokacije, umesto da kroz dijalog traže kompromis, izvestila je agencija TASS.

Povezane vesti

„Kriza raste. Međunarodna bezbednosna situacija se ubrzano pogoršava. Umesto iskrenog dijaloga i traženja kompromisa, moramo da se bavimo dezinformacijama, grubim inscenacijama i provokacijama“, rekao je Lavrov na opštoj političkoj diskusiji 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izneo je stav da napori Zapada podrivaju poverenje ne samo u međunarodne institucije, kao tela za koordinaciju interesa, već i u međunarodno pravo kao garanciju pravde i zaštitu slabih od samovolje.

„Jedna od posledica ‘krstaškog rata’ koji je Zapad najavio protiv nepoželjnog jeste progresivno propadanje multilateralnih institucija, koje Sjedinjene Države i njihovi saveznici pretvaraju u instrumente za ostvarivanje svojih sebičnih interesa. Ta linija se postavlja i u UN, u njen Savet za ljudska prava, Unesko i druge multilateralne institucije“, kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, postoje žestoki pokušaji da se spreči stvaranje mehanizma transparentnosti za vojno-biološke programe Pentagona, uključujući i one koji se sprovode duž perimetra ruskih granica.

Ti programi, dodao je, „nikako nisu bezopasni, o čemu svedoče činjenice otkrivene u Ukrajini“.

Lavrov je naveo da se sada rešava pitanje budućnosti svetskog poretka, a da u toj borbi Rusija „teži miru bez ucena i pretnji drugim zemljama“.

„Pitanje je da li će to biti poredak sa jednim hegemonom, koji primorava svakoga da živi po njegovim ozloglašenim pravilima, korisnim samo njemu, ili će to biti demokratski, pravedan svet bez ucena i zastrašivanja nepoželjnih ljudi, bez neonacizma i neokolonijalizma. Rusija je čvrsto izabrala drugu opciju i mi, zajedno sa saveznicima, partnerima i istomišljenicima, pozivamo da radimo na njenom oživotvorenju“, rekao je Lavrov.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare