Lavrov: Slanje mirovnjaka u Ukrajinu dovelo bi do direktnog sukoba Rusije i NATO

Svet 23. mar 202210:51 > 10:52 21 komentara
REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool/File Photo

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da bi slanje mirotvoraca u Ukrajinu moglo da dovede do direktne konfrontacije između Rusije i NATO.

Poljska je prošle sedmice saopštila da će zvanično na sledećem samitu NATO proslediti zahtev za mirovnu misiju u Ukrajini.

Povezane vesti

„Nadam se da shvataju o čemu pričaju. To bi bio direktan sukob između Rusije i NATO, što ne samo da svi hoće da izbegnu, već i kažu da u principu ne treba da se desi“, kazao je Lavrov osoblju i studentima na moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose, prenosi agencija Rojters.

Moskva je optužila Kijev za zastoj u mirovnim razgovorima time što iznosi predloge neprihvatljive za Rusiju. Ukrajina je, pak, navela da je spremna da pregovara, ali da se neće predati niti prihvatiti ruske ultimatume.

Lavrov je kazao da su ukrajinske vlasti odustajale od sopstvenih predloga u pregovorima, što otežava postizanje rešenja.

„Razgovori su počeli, teški su zbog ukrajinske strane… stalno se predomišljaju i odustaju od svojih predloga“, rekao je Lavrov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ranije danas da su razgovori sa Rusijom teški i povremeno suprotstavljeni.

Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, u onome što zove specijalna vojna operacija čiji cilj je, kako je navela, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Ukrajinske snage pružile su žestok otpor, a Zapad je uveo nekoliko paketa sankcija Rusiji u pokušaju da je primora da se povuče iz Ukrajine.

Sve o ratu u Ukrajini pročitajte na našoj stranici Rat u Ukrajini i u BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare