Lavrov: Spremni smo da razgovaramo sa SAD o razmeni zatvorenika

Svet 05. avg 202209:454 komentara
Sergej Lavrov
Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna da razgovara sa Vašingtonom o razmeni zatvorenika u koju bi bila uključena američka košarkašica Britni Grajner i to putem kanala komunikacija na nivou predsednika.

„Spremni smo da razgovaramo o tom pitanju, ali samo u okviru kanala (komunikacija) koji su dogovorili predsednici (Vladimir) Putin i (Džozef) Bajden“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Kambodži.

Povezane vesti

On je rekao da postoji specijalni kanal koji su predsednici dogovorili i da uprkos nekih javnih izjava taj kanal je i dalje poptpuno aktuelan.

„Ako Amerikanci odluče i dalje da učestvuju u javnoj diplomatiji i daju bombastične izjave… to je njihova stvar i čak njihov problem“, rekao je Lavrov navodeći da Vašington „ne uspeva“ da radi „smireno i profesionalno“ na brojnim pitanjima.

Ruski sud je juče osudio američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora zbog posedovanja droge, što je teška kazna koja otvara put mogućoj razmeni zatvorenika između Moskve i Vašingtona.

Prošle nedelje šef američke diloplomatije Entoni Blinken i njegov kolega Sergej Lavrov imali su prve razgovore od početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Blinken je rekao da se zalagao kod Lavrova da prihvati ponudu Vašingtona za oslobadjanje Britni Grajner i još jednog Amerikanca u zatvoru u Rusiji, Pola Vilana, koji izdržava kaznu od 16 godina zatvora zbog špijunaže.

Više američkih medija javilo je da se radi o razmeni Britni Grajner i Vilana za čuvenog ruskog trgovca oružjem koji je zatvoren u SAD Viktora Buta.

Komentari

Vaš komentar