Lavrov: Sveobuhvatni cilj Moskve je da sruši režim Zelenskog

Svet 25. jul 202213:3741 komentara
Reuters/Amr Abdallah Dalsh

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je sveobuhvatni cilj Moskve da sruši vladu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, dok Moskva nastavlja da bombarduje gradove širom Ukrajine.

Izjava Lavrova dolazi u vreme dok Ukrajina pokušava da obnovi izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka novim sporazumom sa Moskvom, nakon čijeg potpisivanja je usledio ruski udar na Odesu tokom vikenda.

Pročitajte još

Obraćajući se izaslanicima na samitu Arapske lige u Kairu, Lavrov je rekao da je Moskva odlučna da pomogne Ukrajincima da se „oslobode tereta apsolutno neprihvatljivog režima“.

Lavrov je optužio Kijev i „njegove zapadne saveznike“ da šire propagandu, koja ima za cilj da osigura da Ukrajina „postane večiti neprijatelj Rusije“.

„Ruski i ukrajinski narod bi nastavili da žive zajedno, mi ćemo svakako pomoći ukrajinskom narodu da se oslobodi režima koji je apsolutno antinarodni i antiistorijski“, rekao je on.

Izjava Lavrova je u oštroj suprotnosti sa navodima Kremlja na početku rata, kada su ruski zvaničnici više puta isticali da ne žele da zbace vladu Zelenskog.

Lavrov je rekao da je Rusija bila spremna da pregovara o sporazumu o okončanju neprijateljstava u martu, kada je Kijev promenio kurs i objavio svoju nameru da pobedi Rusiju na bojnom polju.

On je dodao da je Zapad ohrabrio Ukrajinu da nastavi da se bori.

„Zapad insistira na tome da Ukrajina ne sme da započne pregovore dok Rusija ne bude poražena na bojnom polju“, rekao je Lavrov.

Još nema informacija kada će se nastaviti isporuke žitarica, nakon što su Rusija i Ukrajina potpisale identične sporazume sa Ujedinjenim nacijama i Turskom u petak u Istanbulu.

Sve vesti o Ukrajini i Rusiji čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na našoj stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar