Lavrov: Tvrdnje da je NATO odbrambeni savez – smešne i sramotne

Svet 01. jul 202214:57 > 15:08 28 komentara
Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Tvrdnje da je NATO isključivo odbrambeni savez ovih dana zvuče smešno i sramotno, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusija Sergej Lavrov na sastanku sa studentima i profesorima beloruskog Državnog univerziteta u Minsku.

„Predstavnik Bele kuće nedavno je ponovio da ni Rusija niti bilo ko drugi ne treba da se plaše NATO-a, jer je defanzivni savez. Ali, već je smešno da slušate odrasle ljude kako govore ovu očiglednu besmislicu. Jednostavno je sramotno“, rekao je Lavrov.

On je podsetio da kada su postojala dva saveza – Varšavski pakt i NATO – bilo je jasno od koga se Alijansa brani te da se, isto tako, Varšavski pakt branio od Severnoatlantskog saveza i da je postojala jasna granica između ta dva vojno-politička bloka.

„Varšavski pakt i SSSR više ne postoje. NATO se pet puta pomerio ka istoku. Oni tvrde da su sve vreme bili defanzivan savez. Od koga su se onda branili? Kada neko ide napred, uspostavlja kontrolu nad teritorijama i na njima razmešta oružane snage i vojnu infrastrukturu, to zapravo nije ono što se zove odbrana. Upravo suprotno“, naglasio je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da Zapad nikada nije dokazao mogućnost da održi reč, podsećajući na garancije koje je NATO dao sovjetskim, a kasnije ruskim vlastima, kako se neće širiti na istok.

„Ispostavilo se da su to bila lažna obećanja“, naveo je Lavrov.

On je podsetio i na to da je po cenu dobro poznatih kompromisa 27. maja 1997. godine u Parizu potpisan Osnivački akt o međusobnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Ruske Federacije i Severnoatlantskog saveza, kojim je proglašeno da se Rusija i NATO više ne doživljavaju međusobno kao protivnici i u kojem je Moskva napravila još jedan korak ka ustupcima.

Lavrov napominje da se u tom sporazumu nijednom rečju ne pominje da se NATO neće širiti ka istoku, već da neće biti trajnog razmeštanja većih borbenih snaga u novim članicama, ali da je Alijansa u posljednjim godinama čak i to prekršila.

U prilog tome, Lavrov je naveo primer najnovijih odluka sa Samita Alijanse u Madridu u kojima se navodi plan o značajnom povećanju broja vojnika, oružja i vojne infrastrukture na takozvanom istočnom krilu NATO-a.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare