Lavrov: Zalažemo se da zemlje u razvoju imaju veći uticaj u Savetu bezbednosti

Svet 26. jul 202215:574 komentara
Reuters/Isaac Kasamani

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u Ugandi da Moskva podržava reformu Saveta bezbednosti UN kako bi zemlje u razvoju, uključujući afričke, dobile veći uticaj.

Lavrov je u Kampali, posle sastanka sa predsednikom Ugande Joverijem Musevenijem, rekao da su dve strane „potvrdile pozicije kada je u pitanju reforma Saveta bezbednosti UN“.

Pročitajte još

„Glavni problem je nedovoljna zastupljenost država u razvoju u Savetu bezbednosti, a jedino rešenje je veća zastupljenost azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja“, kazao je Lavrov posle sastanka sa Musevenijem, saveznikom SAD koji održava prijateljske veze sa Rusijom.

Museveni je rekao da je Rusija prijatelj Ugande duže od 100 godina i da ne može odjednom da postane neprijatelj zbog rivalstva Moskve sa SAD.

Uganda je treća stanica na afričkoj turneji Lavrova, u vreme kada Rusija pokušava da probije diplomatsku izolaciju kojoj je izložena zbog invazije na Ukrajinu. Lavrov je pre Ugande bio u Egiptu i DR Kongu, a turneju završava posetom Etiopiji, sedištu Afričke unije.

Uganda je jedna od 25 afričkih zemalja koje su bile uzdržane ili nisu glasale za rezoluciju Generalne skupštine UN, kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Mnoge afričke države imaju duge veze sa Moskvom, još iz vremena Hladnog rata kada je Sovjetski Savez podržavao njihovu borbu za nezavisnost.

Afrički lideri poslednjih meseci zahtevaju da taj kontinent dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN. To telo ima pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i deset nestalnih, a pitanje njegove reforme decenijama je predmet debate.

Afrička unija poziva da Savet bezbednosti bude proširen na 26 članica i da među njima bude 11 stalnih, uključujući dve afričke zemlje, koje bi imale pravo veta. Od 26 članica, Afrika bi trebalo da ima i pet nestalnih, prema predlogu Afričke unije.

Komentari

Vaš komentar