Lažni Vitalij Kličko razgovarao s gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča

Svet 25. jun 202218:15 > 18:27 komentara
Fabrice COFFRINI / AFP

Gradonačelnici nekoliko evropskih prestonica bili su sigurni da putem video poziva razgovaraju sa prvim čovekom Kijeva Vitalijem Kličkom, ali su ubrzo shvatili da su prevareni.

Osoba koja zvuči i izgleda kao Kličko uspela je da obavi razgovore sa gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča, piše Gardijan.

Gradonačelnica Berlina Franciska Gifej preko platforme Webex vodila je unapred zakazani video razgovor sa osobom za koju je rekla da je izgledala i zvučala kao Kličko.

Pročitajte još:

„Nije bilo znakova da video konferencijski poziv nije održan sa stvarnom osobom“, navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Tek nakon petnaestak minuta, navodni gradonačelnik Kijeva sa druge strane linije počeo je da govori o problemu ukrajinskih izbeglica koje varaju nemačku državu, a činilo se i da poziva da se izbeglice vrate u Ukrajinu zbog vojne službe. Tada je razgovor za gradonačelnicu Berlina postao sumnjiv.

Kada se veza nakratko prekinuta, kancelarija gradonačelnice kontaktirala je ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je preko vlasti u Kijevu potvrdio da osoba u video pozivu nije pravi Kličko, objavio je magazin „Špigel“, prenose Vijesti.

„Izgleda da imamo posla sa dipfejkom“, saopštila je kancelarija Franciske Gifej.

Dipfejk su lažni video snimci koji nastaju kada tehnologija nauči da vas oponaša. Koristi veštačku inteligenciju da zameni ili digitalno izmeni lice.

„Nažalost, realnost je da se rat vodi svim sredstvima, uključujući i internet. Sve kako bi se digitalnim sredstvima podrilo poverenje i diskreditovali partneri i saveznici Ukrajine“, rekla je Gifej.

Gardijan dodaje i da je kancelarija gradonačelnika Madrida, takođe, podnela prijavu policiji zbog osobe koja se u video razgovoru sa Hoze Luisom Martinez Almeidom lažno predstavlja kao Kličko.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig objavio je u sredu na Tviteru da je video pozivom razgovarao sa Kličkom – tvit je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga, na zvaničnoj stranici austrijske prestonice objavljeno je saopštenje da je Ludvig izgleda bio žrtva „ozbiljnog slučaja sajber kriminala“.