Le Mond: Orbanova senka stoji iza preuzimanja Euronews-a

Svet 12. apr 202416:09 > 17:14 6 komentara
JEFF PACHOUD / AFP

Fondovi bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu bili su uključeni, u najvećoj tajnosti, u operaciju kupovine Euronews-a 2022. godine, piše francuski Le Mond, pozivajući se na poverljiva dokumenta u koja su imali uvid. Dejli njuz Hangari je objavio da je za to korišćen novac mađarskih poreskih obveznika i ocenio - "teško je zamisliti da bi mađarski poslovni igrač blizak vladi ikada ulagao u međunarodni medijski centar bez političkih razloga".

Euronews je nedavno proslavio lansiranje svojih novih programa i redakcije u Albert holu, kompleksu Art Deco od 2.500 kvadratnih metara u srcu Brisela, piše Le Mond.

CEO medijske kompanije Žilom Dubua je, kako navodi list, želeo da ljudi zaborave na dugi period nemira koji su potresali ovaj kanal od kada ga je 2022. godine kupio Alpac Capital-a, misteriozni portugalski investicioni fond, a i promena sedišta grupe iz francuskog grada Liona u belgijsku prestonicu, koja je zatim usledila. Potez je pratio odlazak 175 zaposlenih od ukupno 370.

„Trećeg aprila će biti simbolična promena u vođenju redakcije. To će biti Brisel koji će odlučivati, a ne više Lion“, objasnio je Francuz na koktel večeri kako bi obeležio prelazak na novi model, smešten što bliže evropskim institucijama. „Ponudićemo opsežno, originalno i nepristrasno izveštavanje o predstojećim evropskim izborima (u junu),“ rekao je prisutnim zvanicama, uključujući i Šarla Mišela, predsednika Evropskog saveta, i Margaritisa Šinasa, potpredsednika Evropske komisije.

Da li su znali ko zapravo plaća troškove te proslave? Još od kada je Euronews kupljen, sindikati njegovih zaposlenih postavljaju pitanje ko je finansirao akviziciju televizijskog kanala koji je bio u hroničnom deficitu, piše Le Mond. Do tada je bio u vlasništvu egipatskog tajkuna Naguiba Savirisa.

Benedikt Bah Šerer (Benedicte Bachs-Scherrer), zamenica generalnog direktora, izjavila je na sastanku radnog saveta 2023. da, „u skladu sa propisima“, Alpac „ne [mora] da pominje spisak“ onih koji su učestvovali u prikupljanju sredstava za European Future Media Investment (EFMI) – fond koji je portugalska kompanija specijalno osnovala za finansiranje preuzimanja u Lisabonu i koji je kupio Euronews.

Međutim, Le Monde i njeni partneri sa mađarskog istraživačkog veb sajta Direkt36 i portugalskog nedeljnika Expresso otkrili su da su fondovi bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu bili jako uključeni u ovu operaciju, i to kako se navodi – u najvećoj tajnosti. Interni dokumenti iz mađarskog fonda Sičini (Széchenyi), do kojih je došao Direkt36, pokazuju da je ova institucija investirala 45 miliona evra u EFMI. Pored toga, najmanje 12,5 miliona evra donirala je kompanija za komunikacije koja pripada bliskom saradniku Orbana.

To predstavlja najmanje trećinu sredstava korišćenih za finansiranje „operacije“ vredne ukupno 170 miliona evra, navodi Le Mond. Prema dokumentima, Alpac je trebalo da dopuni ovaj kapitalni ulog iz Mađarske izdavanjem 85 miliona evra vrednih konvertibilnih obveznica. Ovo učešće, kako kažu, mađarske vlade, koje je do sada u potpunosti bilo tajno, postavlja pitanja o stvarnim razlozima preuzimanja kanala koji je prvobitno osnovan 1993. godine kako bi konkurisao CNN-u, navodi Le Mond. Prezentacija u PowerPointu iz  Šečenji fondova (Széchenyi Funds), označena kao „strogo poverljiva“, navodi francuski list.

Le Mond piše da je poznato da je mađarski premijer transformisao veliki deo medija u svojoj zemlji u propagandne kanale, posebno naklonjene Rusiji. Dok su bliski saradnici Orbana ranije finansirali medijske kuće u drugim evropskim zemljama, do sada nijedna od njih nije imala doseg kao Euronews-a, koji tvrdi da emituje program u „preko 400 miliona domova u 160 zemalja“, navodi Le Mond.

Kada ga je kontaktirao Le Monde, Dubua je odgovorio da iskreno nije bio svestan da je preuzimanje kompanije kojom upravlja finansirano iz Mađarske. Međutim, kako je on rekao, „to nema značaja“ jer „kontrolni akcionar je Pedro Vargas David, CEO kompanije Alpac.“

Ko je Pedro Vargas David?

CEO Euronews-a je portugalski biznismen Pedro Vargas David.

U vreme najave preuzimanja Euronewsa, u decembru 2021. godine, veze između čoveka poznatog kao „PVD“ i mađarskih vlasti već su izazvale zabrinutost među osobljem kompanije, navodi Le Mond. Takođe dodaje da Alpac već godinama ima poslovne odnose sa kompanijama bliskim mađarskoj vladi. Štaviše, otac Davida, bivši portugalski poslanik Mario David, nekada je bio savetnik Orbana.

Međutim, on je uvek odbacivao ovakve sumnje, na primer, izjavljujući na sastanku radnog saveta da je „demokrata (koji veruje) u Evropu“ i da bi „bilo veoma nepravedno svoditi ga na sina prijatelja Viktora Orbana“.

Pedro Vargas David ima zajedničku investicionu kompaniju sa mađarskom državnom bankom Exim Bank, a ima i interese u kompaniji 4iG, mađarskoj kompaniji koja je kupila Vodafone Mađarska sa vladom, navodi Daily News Hungary.

Menadžment Alpaca tvrdio je portugalskom magazinu Expresso, u decembru 2021. godine, da u preuzimanju Euronewsa nije bilo mađarskog novca. PVD nije odgovorio na zahtev da prokomentariše ovaj članak, navodi Le Mond.

I dodaje da u decembru 2021. godine, kada su ga na konferenciji za novinare pitali o preuzimanju Euronewsa, Orban je priznao da „dobro poznaje oca PVD-a,“ ali „ništa više.“ „Fides (Orbanova konzervativna stranka) nema planove za svetsko carstvo,“ rekao je.

U to vreme, Šečenji fondovi, koji su tada bili pod nadležnošću fondacije kojom je predsedavao ministar privrede Mihali Varga, ipak su jasno naveli u svojim internim dokumentima da se pripremaju da investiraju 45 miliona evra javnih sredstava u investiciju koju su čak i njihovi stručnjaci ocenili kao „izuzetno rizičnu“, s obzirom na gubitke koje je imao ovaj kanal.

„Investicija po nalogu sa višeg mesta“

„Očigledno je da je ova investicija morala biti izvršena po nalogu sa visokog mesta“, rekao je jedan mađarski izvor koji je bio uključen u aviziciju i koji je, kada je razgovarao sa Direkt36, bio iznenađen angažovanjem koje „daleko premašuje“ uobičajeni prag bogatstva ovog fonda, koji upravlja ukupnom imovinom od nešto više od 200 miliona evra.

Veze sa Balašijem

Kao dodatni dokaz da je odluka o preuzimanju Euronewsa doneta na najvišem nivou, Le Monde i njegovi partneri naveli su uključenost glavnog „partnera za komunikacije“ mađarske vlade Gila Balašija. Njegova kompanija, New Land Media, pozajmila je najmanje 12,5 miliona evra mađarskom ogranaku Alpaca, koji je takođe bio uključen u preuzimanje Euronewsa, navodi Le Mond.

Balaši je za njih potvrdio svoje ulaganje, rekavši samo da je oduševljen što je u pitanju nešto „korisno i profitabilno“. Kako piše Le Mond, Balaši, koji je veoma blizak vladi, obogatio se poslednjih godina obezbeđujući najveći deo javnih sredstava za oglašavanje u Mađarskoj. Poznat je po tome što stoji iza provokativnih anti-briselskih postera koje Orban redovno postavlja širom zemlje, navodi francuski list.

Mađarski Dejli njuz Hangari navodi da je Balaši postao bogat uz pomoć Antala Rogana, šefa kabineta predsednika Vlade, često označavanog kao Orbanov ministar propagande. Mađarski medij 444.hu pisao je su da su Balašijeve kompanije dobijale u poslednjih 10 godina stotine milijardi forinti za „poslove propagande“ za vladu.

Da li je Pariz znao?

Da li je francuska vlada bila svesna da je Orban stajao iza preuzimanja?

U svakom slučaju, u maju 2022, Ministarstvo privrede Francuske je dalo zeleno svetlo za operaciju, koja je bila njen predmet i čije je odobrenje bilo potrebno, s obzirom na to da je Euronews kompanija osnovana po francuskim zakonima. Na pitanje Le Monda da li je bilo informisano o stvarnim identitetima investitora koji zapravo stoji iza Alpaca, francusko Ministarstvo finansija je navelo da ne može „odgovoriti ništa o tom slučaju iz razloga proceduralne poverljivosti“.

Od kako je fond raspušten u Lisabonu, 2023. godine, ukupna kontrola nad Euronews-om je preneta, putem više kompanija, na podružnicu Alpac-a registrovanu u Dubaiju, poreskom raju poznatom po svojoj metransparentnosti, navodi Le Mond. Dva portugalska medijska izdanja, Nascer do Sol i Jornal i, koja je Alpac Capital takođe kupio 2022. godine, nalaze se u sličnoj situaciji vlasničke nejasnoće.

Neki od internih dokumenata mađarskog fonda su pokazali da su preduzeli korake da pokušaju da povrate svoje investicije, ali nije bilo moguće utvrditi da li su bili uspešni. Naime, Šečenji fondovi su odbili da odgovore na pitanja Le Monda, tvrdeći da je „većina informacija vezanih za investicione odluke pokrivena poslovnom poverljivošću“.

„Ulaganje bez političkih razloga – teško“

Na osnovu izvora Direkt36, nema znakova da su novi vlasnici mešali u rad uredničkog osoblja, prenosi Dejli njuz Hangari. Međutim, kako navodi ovaj medij, „teško je zamisliti da bi mađarski poslovni igrač blizak vladi ikada ulagao u međunarodni medijski centar bez političkih razloga“.

Bertalan Havasi, glavni portparol premijera, rekao je da ne znaju ništa o transakciji, prenosi ovaj medij.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare