Leh Valensa predložio Navaljnog za Nobelovu nagradu za mir

Svet 04. feb 202116:13 > 16:2315 komentara
Izvor: AP Photo/Mstyslav Chernov

Bivši poljski predsednik, nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, Leh Valensa, predložio je ruskog opozicionog aktivistu Alekseja Navaljnog za Nobelovu nagradu za mir, javljaju poljski mediji.

Povezane vesti:

„Radujem se što mogu da predložim Alekseja Navaljnog za Nobelovu nagradu za mir za 2020. godinu kao priznanje za njegovu hrabrost i napore u objavljivanju korupcije, odbrani političkog pluralizma i otporu sve autoritarnijem režimu Ruske Federacije“, preneo je poljski list Gazeta viborča navode iz pismu koje je Valensa uputio Nobelovom komitetu.

Navaljni se bori za ideale demokratije, a protiv totalitarnog sistema, smatra Valensa koji se isto tako na čelu nezavisnog sindikata Solidarnost u Poljskoj borio protiv komunističkih vlasti, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 1983. godine.

„Uprkos priznanju i poštovanju na najvišim nivoima međunarodne zajednice borci za ljudskih prava, politički aktivisti i nezavisni novinari su i dalje ubijani ili je ugroženo njihovo zdravlje ili život. Verujem da bi priznanje Nobelove nagrade za mir Navaljnom bilo prekretnica za legitimizaciju ključnih napora kakve ulažu politički aktivisti u odbrani prava i mira“, obrazložio je svoj predlog Valensa.

Donji dom poljskog parlamenta, Sejm krajem januara je usvojio je rezoluciju u kojoj su poslanici skoro jednoglasno osudili kako je navedeno „sistematsko šikaniranje“ Navljanog, zatražili da se kazne krivci za njegovo trovanje, a Rusija da počne da poštuje osnovna prava svojih građana, kao i svoje obaveze prema njima koje proističu iz međunarodnog prava.

Komentari

Vaš komentar