Lekari potvrdili da je Flojd umro od nedostatka kiseonika, ne od droge

Svet 09. apr 202109:05 > 09:102 komentara
AP Photo/Jim Mone

Pulmolog Martin Tobin sa Univerziteta Lojola u Čikagu svedočio je u nastavku suđenja policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda i rekao da je Flojd preminuo usled nedostatka kiseonika.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), Tobin je rekao da je policijsko obuzdavanje Flojda uticalo na njegovo disanje.

povezane vesti

Objasnio je da je to što je Flojd ležao na zemlji, sa rukama pozadi u lisicama, i to što je Šovin jedno koleno stavio na njegov vrat, a drugo na leđa, uticalo na tok disanja.

Upravo je ovo svedočenje poništilo argument odbrane da je Džordž Flojd umro od zloupotrebe droga i hroničnih zdravstvenih problema, a ne zašto što mu je Šovin klečao na vratu.

Još dvojica doktora su do sada svedočila. Doktor Vilijam Smok, patolog, izjavio je da Flojd preminuo zbog gušenja koje je nastupilo zbog pozicije u kojoj su ga držali policajci.

Doktor Danijel Asenšmid, koji je radio toksikološke analize, rekao je da je kod Flojda pronađen fentanil u krvi, ali da je nivo isti kao kod više od 2.300 ljudi koji su tokom 2020. privedeni zbog vožnje pod uticajem droga i alkohola. Niko od tih vozača nije preminuo, rekao je lekar.

Policajac Derek Šovin služio je 19 godina u policiji pre nego što je otpušten zbog ubistva Flojda.

Optužen je za tri krivična dela: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata, i izjasnio se da nije kriv. O tome će odlučivati 12-člana, rasno mešovita porota.

Komentari

Vaš komentar