Levica i centristi se natežu oko sastavljanja vlade u Francuskoj

Svet 10. jul 202412:02 10 komentara
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Čelnici levičarskog bloka Novog narodnog fronta, koji je u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora izbio na čelo, i drugi po broju glasova centristi, u sredu nastavljaju borbu oko sastavljanja održive vlade.

Neočekivani ishod prevremenih izbora, na kojima je skup levičarskih stranaka okupljenih u NFP, udružen s centristima predsednika Emanuela Makrona, profitirao od francuskog izbornog sistema i dobio veliku podršku, ali ne i apsolutnu većinu, gurnuo je zemlju u političku nesigurnost, bez jasno vidljivog puta kako sastaviti vladu.

NFP, koji čine radikalna levica Nepokorena Francuska, komunisti, socijalisti i Zeleni, i Makronov centristički blok Zajedno pokušavaju svaki za sebe privući zastupnike suprotstavljenih tabora na svoju stranu.

„Mislim da postoji alternativa NFP“, smatra Aurore Berge, zastupnica iz Makronove liberalne stranke Renesansa.

„Mislim da Francuzi ne žele provedbu NFP-ove platforme, mislim da ne žele povećanje poreza. Mi smo jedini koji možemo proširiti svoju bazu“, rekla je Berge za France 2 TV, dodajući da bi se kao opcija mogli pokazati konzervativni Republikanci.

Kako javlja Reuters pozivajući se na političke izvore, telefoni ne prestaju zvoniti dok centristi mahnito nastoje pridobiti zastupnike iz levog centra kako bi stvorili temelj za novu vladu.

U međuvremenu, čelnici levice ističu da bi oni trebalo da vode vladu, no razne stranke koje čine NFP tek se trebaju složiti oko premijerske pozicije i sastava vlade.

Bilo bi uobičajeno da predsednik Makron pozove najveću parlamentarnu grupaciju da sastavi vladu, no ustav ga na to ne primorava.

Opcije uključuju široku koaliciju s manjinskom vladom koja bi donosila zakone u parlamentu od slučaja do slučaja, s ad hoc dogovorima.

Levičarski čelnik Francois Ruffin je za Le Monde rekao da Makron „mora dozvoliti levici da vlada“.

Makron, čiji mandat završava 2027. godine, teško da će ponovo predvoditi politike zemlje, nakon što ga je na evropskim izborima potukla krajnja desnica Nacionalno okupljanje, a levica na parlamentarnim izborima.

Carole Delga, iz Socijalističke stranke, tvrdi da levica ne može vladati sama i da mora pružiti ruku ostalima, ali na temelju NFP-ovog programa poreza i potrošnje.

Manuel Bompard iz radikalne levice smatra da bi NFP trebalo da sastavi vladu jer ima najveći broj zastupnika u Narodnoj skupštini.

„Na tome i radimo“, rekao je Bompard.

Rejting agencije odaslale su upozorenja vezana uz francuske javne finansije zbog čega situaciju pomno prate finansijska tržišta, Evropska komisija i njeni partneri u evrozoni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare