Liban, pred Božić, uvodi policijski čas za nevakcinisane

Svet 01. dec 202123:59 > 02. dec 2021 00:104 komentara
Izvor: REUTERS/Mohamed Azakir

Libanske vlasti su najavile da će uvesti noćni policijski čas za nevakcinisane pred početak božićnih praznika.

Ministar zdravlja Firas Abiad je taj potez označio kao jednu od mera  za zaustavljanje nedavnog porasta zaraze koronavirusom i predostrožnosti zbog pojave novog soja.

Liban nije zabeležio ni jedan slučaj infekcije sojem omikron, ali ta mala zemlja je suočena s ozbiljnom finainsijskom krizom i brine da njen zdravstveni sistem neće moći da se nosi sa novim visokim porastom infekcija.

Takozvani kovid odbor želi da izbegne uvodjenje potpunog zatvaranja i nada se da će ohrabriti vakcinaciju većeg broja ljudi, rekao je ministar.

Zbog novih mera obavezna je potpuna vakcinacija javnih i službenika bezbednosti, pripadnika vojske, te zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju i turizmu do 10.januara.

Ministar je upozorio da će oni u protivnom ostati bez posla.

Liban je u protekloj nedelji zabeležio porast infekcija od 34 odsto, sa više od 1.000 novozaraženih na dan.

U toj zemlji sa šest miliona stanovnika virusom korona je od 2020. godine zaraženo oko 670.000 ljudi, a gotovo 9.000 je preminulo.

Više od dva miliona stanovnika je primilo najmanje jednu dozu vakcine, a prošle zime bolnice nisu imale dovoljno zaliha, kiseonika i bile su suočene sa premeštanjem zdravstvenih radnika.

Mere zatvaranja su oštro kritikovane i uglavnom ingorisane usred ozbiljne ekonomske krize.

Ministar je rekao da će policijski čas biti na snazi svake noći od 19 do šest sati,a počeće 17.decembra i trajati do 9.januara za one koji nemaju najmanje jednu dozu vakcine ili PCR test ne stariji od 48 sati.

Kazne za one koji se toga ne pridržavaju će biti kasnije objavljene.

Na osnovu novih mera restorani i mesta okupljanja će od 10. decembra moći da rade sa 50 odsto kapaciteta,a od gostiju će se zahtevati da pokažu dokaz o vakcinciji ili novi PCR test.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar