Lik Malog princa na avionima tokom parade 14. jula u Francuskoj

Svet 12. jul 202116:11
LUCAS BARIOULET / AFP

Francuska će odati poštu Malom princu čiji će lik biti na avionima tokom parade 14. jula, saopštilo je francusko vazduhoplovstvo.

Ove godine se navršava 75 godina od objavljivanja u Francuskoj čuvene novele Antoana de Sent Egziperija, koja je najpre objavljena 1943. godine u SAD.

„Time se odaje pošta sećanju i univerzalnim humanističkim vrednostima svetski poznatog pisca Antoana de Sent Egziperija, pionira vazduhoplovstva i francuskog borca“, navodi se u saopštenju vazduhoplovstva i Fondacije „Antoan de Sent Egziperi“.

Na avionima će biti slika Malog princa sa zvezdanim nebom u pozadini.

Sent Egziperi, koji je bio zadužen za vazdušno izviđanje tokom nemačke invazije 1940. godine, prepričao je svoje iskustvo u „Ratnom pilotu“, knjizi objavljenoj 1942. godine.

„Mali princ“ je njegova naredna knjiga, inspirisana nesrećom u Libiji u decembru 1935. godine kada su ga spasli beduini.

Planetarni uspeh „Malog princa“, najčitanijeg dela francuske književnosti u svetu, usledio je nakon piščeve pogibije u julu 1944, tokom misije na Mediteranu.

Nakon ograničenja tokom prošlogodišnje parade za nacionalni praznik 14. juli, Francuska ove godine organizuje defile na Jelisejskim poljima, a posetioci moraju da imaju zdravstveni sertifikat i nose zaštitne maske.

Komentari

Vaš komentar