Litvanija odbila da izruči Tihanovskaju beloruskim vlastima

Svet 05. mar 202114:284 komentara
Izvor: CARLOS COSTA/AFP

Belorusija je objavila da je od Litvanije zatražila izručenje opozicione liderke Svetlane Tihanovskaje, ali je Viljnus odmah odbacio taj zahtev.

Tužilaštvo Belorusije je navelo da je od kolega u Litvaniji, na osnovu bilateralnog sporazuma iz 1992. godine, zatražilo izručenje Tihanovskaje kako bi bila procesuirana „zbog krivičnih dela protiv javne bezbednosti“, a u vezi s ulogom koju je imala u protestnom pokretu posle predsedničkih izbora u avgustu, prenosi Frans pres.

Međutim, litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je da „svi koji su utočište našli u Litvaniji mogu da se osećaju bezbedno, jer neće biti vraćeni režimima koji ih traže, bilo zbog njihove borbe za demokratiju i slobodu izražavanja ili zbog njihovih uverenja“.

„Imamo samo jednu stvar da kažemo beloruskom režimu – Pre će postati hladno u paklu nego što ćemo razmotriti vaš zahtev“, kazao je Landsbergis.

Tihanovskaja, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, na Tviteru je izrazila zahvalnost toj zemlji „ne samo na suprotstavljanju“ režimu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, već i na „slanju snažne poruke podrške Belorusima“.

Masovni antivladini protesti počeli su širom Belorusije posle predsedničkih izbora 9. avgusta, zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti su trajali do decembra, odnosno do dolaska izrazito hladnog vremena.

Tihanovskaju, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara, beloruske vlasti optužuju da je organizovala „masovne nemire“, a proces protiv nje vodi se i zbog „poziva na akcije koje podrivaju nacionalnu bezbednost“.

Istražitelji su objavili video snimak, za koji tvrde da pokazuje kako Tihanovskaja posle izbora diskutuje o planu za zauzimanje vladinih zgrada u Gomelju, drugom po veličini beloruskom gradu.

Komentari

Vaš komentar