London optužuje Rusiju za dezinformacije zbog lažnog poziva ministru odbrane

Svet 22. mar 202220:29 5 komentara
N1

Velika Britanija je optužila Rusiju da širi dezinformacije objavljivanjem montiranih snimaka razgovora britanskog ministra odbrane Bena Volasa sa prevarantom koji se predstavlja kao premijer Ukrajine Denis Šmigalj.

Pročitajte još:

Pošto su danas na Jutjub kanalu ruskih šaljivdžija, poznatih kao Vovan i Leksus, okačena dva video snimka na kojima Volas razgovara sa prevarantom, vlada u Londonu je navela da ruska država stoji iza obmane, sa ciljem širenja lažnih informacija i sramoćenja Velike Britanije.

London je i juče optužio Rusiju da stoji iza lažnih poziva upućenih ministrima vlade u Londonu, tokom kojih se sagovornik predstavljao kao premijer Ukrajine Šmigalj.

Jedan klip sa slikama Bakingemske palate i zgrade britanskog parlamenta, prikazuje Volasa kako iz Poljske razgovara sa pozivaocem koji kaže da Ukrajina želi da unapredi svoj „nuklearni program“ kako bi se zaštitila od Moskve, što su ruski državni mediji ranije neosnovano tvrdili.

Na drugom klipu se vidi Volas koji deluje da sugeriše da Velikoj Britaniji ponestaje protivtenkovskog naoružanja jer je Ukrajini dala 4.000 raketnih bacača, kako bi pomogla Kijevu da se odupre ruskoj invaziji, započetoj 24. februara.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je snimcima manipulisano kako bi se „istina zamaglila“.

„Ljudi treba da budu veoma skeptični kada je reč o prihvatanju kao stvarnog bilo kog dela tih klipova montiranih od ruske države“, navelo je Ministarstvo odbrane u Londonu.

U saopštenju se navodi i da Velika Britanija ima „dovoljno sistema naoružanja“ da odbrani i svoju nacionalnu bezbednost i da ispuni obaveze prema NATO-u.

Na meti dvojca Vovan i Leksus ranije su bile poznate međunarodne ličnosti, uključujući britanskog princa Harija, engleskog muzičara Eltona Džona i kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Dvojac, čija su prava imena Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, dovođen je u vezu sa ruskim bezbednosnim službama. Oni takve tvrdnje negiraju.

Vlada u Londonu je pokrenula istragu o tome kako je prevarant koji se predstavljao kao ukrajinski premijer stupio u kontakt sa Volasom u četvrtak.

Volas je kazao da je postao sumnjičav i da je prekinuo vezu pošto je osoba koja je pozvala „postavila nekoliko obmanjujućih pitanja“.

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel kazala je da je dobila sličan poziv, dok je ministarka kulture Nadin Doris navela da je takav pokušaj razgovara sa njom bio neuspešan.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.