Lukašenko naložio beloruskim stručnjacima da obezbede struju za Černobilj

Svet 10. mar 202210:41 1 komentar
GENYA SAVILOV / AFP

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko dao je instrukcije beloruskim stručnjacima da obezbede snabdevanje električnom energijom za nuklearnu elektranu u Černobilju u Ukrajini, javila je beloruska novinska agencija Belta.

Ukrajina je u sredu saopštila da postoji opasnost od curenja radioaktivnih materija u Černobilju, nakon što je ta bivša nuklearka ostala bez struje.

Povezane vesti

Naime, ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je obustavljena isporuka električne energije bivšoj elektrani Černobilj, upozorivši da bi moglo da dođe do oslobađanja radioaktivnih supstanci, jer istošeno nuklearno gorivo ne može da se hladi.

Energoatom je u postu na Telegramu napisao da je visokonaponska linija koja snabdeva elektranu isključena, nakon što je pretrpela oštećenja tokom ruskog zauzimanja nuklearke pre skoro dve sedmice.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko kazao je za BBC da Ukrajina nema pristup informacijama o monitoringu u nuklearki i da zbog toga ne može da proceni da li su oslobođene bilo kakve radioaktivne supstance.

„Moramo to da popravimo što brže možemo“, rekao je Galuščenko.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba pozvao je Rusiju da pristane na prekid vatre kako bi bile izvršene hitne popravke u zatovrenoj nuklearki u Černobilju.

On je naveo da rezervni dizel generatori imaju kapacitet da strujom 48 sati snabdevaju nuklearku.

„Posle toga, sistemi za hlađenje skladišta istrošenog nuklearnog goriva će prestati sa radom, zbog čega će biti neminovna emisija radijacije“, napisao je Kuleba na Tviteru.

U međuvremenu, Međunarodna agencija za atomsku energiju nije primetila „nikakve kritične posledice po bezbednost“.

Ona je na Tviteru napisala da trenutni razvoj situacije predstavlja ugrožavanje ključnog bezbednosnog stuba za osiguranje neprekidnog snabdevanje električnom energijom, ali da „u ovom slučaju IAEA ne vidi kritične posledice po bezbednost“.

Rusija je optužila ukrajinske snage za napad na dalekovode i trafostanicu koja napaja nuklearku, prenosi agencija Rojters.

Nuklearka Černobilj, koja je i daje radioaktivna, nalazi se oko 100 kilometara od Kijeva. Njen četvrti reaktor eksplodirao je u aprilu 1986. godine tokom neuspešnog testa bezbednosti, poslavši oblake radijacije koji su se proširili Evropom.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare