Lukašenko pomilovao i devojku opozicionog blogera Romana Protaseviča

Svet 07. jun 202322:48 4 komentara
Handout/Telegram channel Nevolf/Telegram channel Zheltye Slivy/AFP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pomilovao je Sofiju Sapegu, devojku novinara-disidenta Romana Protaseviča, koji je uhapšen 2021. godine pošto je putnički avion kojim je on leteo iz Grčke u Litvaniju preusmeren u Belorusiju, izvestio je guverner ruskog grada Primorsk.

Lukašenko je potpisao dekret o oslobađanju Sapege, napisao je guverner Oleg Kožemjako na Telegramu i dodao da su njeni roditelji tražili od Lukašenka da bude milostiv, nakon što je ona prošle godine osuđena na šest godina zatvora. Sapega je dosad čekala na prebacivanje u zatvor u rodnu Rusiju.

Njen momak Roman Protasevič je prošlog meseca osuđen na osam godina zatvora, nakon što je sa Sapagom uhapšen u maju 2021. godine na veoma dramatičan način.

Beloruski kontrolori letenja naredili su avionu Rajanera, u kojem su se nalazili njih dvoje, da sleti u Minsk, tobož zbog postavljene bombe u letelici. Eksploziv nije nađen, ali su Protasevič i njegova devojka uhapšeni.

Ipak, 22. maja ove godine je Protasevič objavio da je pomilovan.

Protasevič je građanin Belorusije koji je neko vreme živeo u egzilu, a njegov Telegram kanal Neksta široko su koristili učesnici masovnih protesta protiv Lukašenka 2020. godine, koje je on surovo ugušio.

Neki zapadni političari su način na koji je Protasevič uhapšen opisali kao državno-sponzorisanu otmicu i zbog ovog slučaja je deo zapadnih zemalja uveo sankcije Belorusiji, a zabranio je i da njihovi putnički avioni koriste vazdušne koridore preko Belorusije.

Tri dana pošto je Sapega osuđena zbog navodnog podstrekavanja mržnje na društvenim mrežama i ilegalnog skupljanja ličnih podataka, pojavila se poruka na Telegram kanalu, navodno Protasevičevom, kroz koju se on distancirao od Sapege. Navodno, njih dvoje su se razdvojili dugo pre hapšenja i on se venčao sa drugom ženom.

Agencija AP nije uspela da iz nezavisnih izvora proveri da li je Protasevič slobodnom voljom napisao tu poruku i da li je ona istinita.