Lukašenko: Rusija počela razmeštanje nuklearnog oružja u Belorusiji

Svet 25. maj 202320:43 12 komentara
Tanjug/Vyacheslav Viktorov, Roscongress Foundation via AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Rusija počela razmeštanje nuklearnog oružja u njegovoj zemlji, čime je konkretizovana najava predsednika Vladimira Putina data u martu o raspoređivanju tog oružja.

„Već je počelo razmeštanje nuklearnog oružja“, rekao je Lukašenko.

Rusija i Belorusija su danas potpisale sporazum kojim se formalizuje procedura razmeštanja ruskog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji, o čemu su lideri dve zemlje ranije postigli dogovor.

Kontrolu nad ruskim nuklearnim oružjem na teritoriji Belorusije imaće Moskva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u martu rekao da Moskva planira da rasporedi taktičko nuklearno oružje relativno kratkog dometa u Belorusiji, sa čim se ubrzo saglasio Lukašenko.

Lukašenko je najavljući početak razmeštanja nuklearnog oružja, rekao da se nalazi u Moskvi i da nije u mogućnosti da potvrdi da li je to oružje već stiglo u Belorusiju.

Ruske vlasti za sada nisu reagovale na izjavu Lukašenka.

Najava o sporazumu izazvala je nezadovoljstvo zapadnih zemalja, kao i beloruske opozicionarke u egzilu Svetlane Tihanovskaje.

S druge strane na frontu u Ukrajini je počelo povlačenje ruske paravojne grupe Vagner, koja želi da ustupi svoje položaje ruskoj redovnoj vojsci u Bahmutu. Vagner je pre nekoliko dana saopštio da je zauzeo taj grad na istoku Ukrajine.

Komentari (12)

Vidi sve komentare