Mađarska dodatno ublažava mere, posebno za vakcinisane

Svet 30. apr 202110:441 komentar
Izvor: REUTERS/Bernadett Szabo

Mađarska će ublažiti epidemiološke mere uvedene zbog pandemije kovid-19, a posebno za vakcinisane građane, odnosno one koji imaju imunitetne kartice. Reč je o najnovijem ublažavanju ograničenja na osnovu broja vakcinisanih stanovnika.

Od subote ujutro vlasnici imunitetnih kartica moći će da pristupe zatvorenom prostoru u restoranima, hotelima, pozorištima, bioskopima, banjama, teretanama, bibliotekama, muzejima i objektima za rekreaciju. Radno vreme preduzeća biće produženo do 23 časa, a policijski čas koji se primjenjuje od novembra počinje od ponoći.

Povezane vesti

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da ublažavanje mera dolazi dok Mađarska dostiže četiri miliona vakcinisanih prvom dozom, što je oko 40 posto stanovništva.

„U prošlosti smo se branili zatvaranjem, usporavajući širenje koronavirusa. Ali, sada smo u napadu“, poručio je Orban i dodao da su „vakcine kao pancir, virus se odbija od njih“.

U četvrtak je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio da će putovanje između Mađarske, Srbije i Crne Gore biti dopušteno bez karantina ili testiranja, za vlasnike imunitetnih kartica iz tih zemalja.

„U toku su pregovori o postizanju sličnih sporazuma sa Grčkom i Izraelom“, rekao je Sijarto.

Mađarska je jedina zemlja u Evropskoj uniji koja koristi i vakcine iz Kine i Rusije. Ima drugu najvišu stopu vakcinisanih u EU, ali zbog razornog prolećnog talasa pandemije ima i najveću stopu smrtnosti na milion stanovnika na svetu, podaci su Univerziteta „Džon Hopkins“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar