Mađarska granična policija pucala na kamion s migrantima

Svet 07. jan 202210:16 5 komentara
mađarska policija
ATTILA KISBENEDEK / AFP/Ilustracija

Mađarska policija u četvrtak je pucala na kamion koji je prevozio oko 30 osoba za koje se smatra da su ilegalni migranti, nakon što je kamion bez zaustavljanja prošao kroz granični prelaz s Austrijom, saopštila je policija.

Pokrajinska policija Gjor-Moson-Sopron saopštila je da su policijske patrole u pograničnom selu Harka uočile kamion koji se brzo približavao prelazu.

Policajac je stao ispred kamiona signalizirajući da se zaustavi za pregled. On je umesto toga ubrzao, zbog čega je policajac bio primoran da se skloni se s puta, dok je njegov kolega ispalio metke kako bi prisilio vozilo na promenu smera, navela je policija u saopštenju.

Kamion mađarskih tablica prešao je preko granice i zatim se zaustavio. Austrijska policija pritvorila je egipatskog vozača i oko 30 putnika nepoznate nacionalnosti u zadnjem delu kamiona.

Prema policijskim podacima, mađarske vlasti nedeljno su odbijale oko 2.000-2.500 migranata na južnoj granici zemlje sa Srbijom i Rumuniji u poslednjim nedeljamaa 2021. godine. Mađarska je 2015. godine postavila ogradu duž granice sa Srbijom da spreči ulazak migranata.