Mađarska naljutila EU oko pomoći Ukrajini, Berbok upozorava – ne igrajte poker

Svet 10. nov 202221:04 52 komentara
REUTERS/Benjamin Westhoff

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok oštro je napala Mađarsku zbog toga što je blokirala paket pomoći od 18 milijardi evra za Ukrajinu i upozorila Budimpeštu da "ne igra poker" pokušavajući da izvrši pritisak na Brisel zbog sporenja oko poštovanja vladavine prava, preneo je Politiko.

Pročitajte još:

Protest nemačke ministarke nadovezao se na izjave više diplomata EU koji su optužili vladu premijera Viktora Orbana za ucenu.

Evropska komisija je u sredu predstavila paket pomoći od 18 milijardi evra koji bi tebalo da pomogne ukrajinskoj ekonomiji i javnim službama da prebrode narednu godinu i da se obnovi ključna infrastruktura koju su Rusi uništili.

Na sastanku EU ambasadora, koji je takođe održan u sredu, Mađarska je saopštila da ne može podržati paket pomoći Ukrajini, rekla su Politiku trojica sagovornika. To bi zaustavilo pomoć Ukrajini, jer ona ne može početi bez saglasnosti svih 27 zemalja članica Unije.

Odluka Mađarske naljutila je funkcionere u Briselu, Berlinu i drugim glavnim gradovima Evropske unije, a mnogi smatraju da Budimpešta tim potezom želi da uceni EU kako bi osigurala da će narednog meseca dobiti 13 milijardi evra iz evropskih fondova, što bi moglo da bude blokirano zbog sve većih problema sa ugrožavanjem demokratije u Mađarskoj.

„Finansijska i humanitarna pomoć Ukrajini nije uobičajeno evropsko pitanje oko kojeg se može igrati poker i unedogled pregovarati. Trudimo se da naša finansijska podrška spasi živote ljudi“, rekla je Berbok na konferenciji za medije u Berlinu sa ministrom spoljnih poslova Švedske Tobijasom Bilstromom.

„Svedoci smo da je bar 30, ako ne i 40 odsto civilne infrastrukture u Ukrajini uništeno“, rekla je Berbok i istakla da paket pomoći mora biti odobren brzo, jer je „zima iza ugla“.

Mađarski ministar finansija Mihalj Varga pokušao je da opravda mađarsko protivljenje rekavši da su spremni da pomognu Ukrajini, ali ne želi nikakvo novo zaduživanje, u koje će Evropska unija morati da uđe.

Mađarska je suočena sa sve većim finansijskim pritiscima jer joj Brisel preti ukidanjem sedam i po milijardi evra iz evropskih fondova na osnovu mehanizama koji povezuju isplatu novca sa poštovanje vladavine prava, a iz istog razloga neizvesna je i uplata od 5,8 milijardi evra iz fondova za oporavak od koronavirusa.

Očekuje se da će večeras nemački parlament usvojiti rezoluciju koja poziva vladu da „temeljno“ ispita mađarske reforme i da novac oslobodi samo ako Budimpešta može da dokaže da je ozbiljna u pogledu svojih namera da se reformiše, navodi Politiko.

O tome da li Mađarska ispunjava uslove za dobijanje te dve tranše, ministri finansija članica EU trebalo bi da razgovaraju na sastanku koji je zakazan za 6. decembar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare