Makron i Merkel podržali strategiju EU o snabdevanju vakcinama uprkos kašnjenju

Svet 05. feb 202120:10
John MACDOUGALL / POOL / AFP

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel podržali su strategiju Evropske komisije za snabdevanje vakcinama protiv koronavirusa, uprkos kritikama i kašnjenjima u isporuci, javlja AFP.

„U potpunosti podržavam naš evropski pristup“, izjavio je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom.

„Šta bismo danas rekli da se Francuska i Nemačka nadmeću za vakcinu? To bi bilo kontraproduktivno“, ocenio je Makron nakon francusko-nemačkog Saveta za osbranu i bezbednost.

Angela Merkel smatra da je osnovna odluka o zajedničkom naručivanju vakcina bila je i ostaje „ispravna“, ali konstatuje kako se „moralo smo priznati da proizvodni kapaciteti nisu tako veliki“ kao što se mislilo.

Evropska komisija, koje je pregovarala o preliminarnim porudžbinama vakcine u 27 država članica EU dospela je na udar kritika zbog kašnjenja kampanje imunizacije u zemljama Unije.

Francuska agencija podseća da zemlje Evrope trenutno manje vancinišu nego nego Sjedinjene Države, Izrael i Velika Britanija, u kojoj pristalice Bregzita u toj činjenici nalaze potvrdu opravdanosti odluke da Velika Britanija napusti EU.

Komentari (0)

Vidi sve komentare