Makron i Si Đinping razgovarali o sporazumu Kine i EU, vakcinama i Mjanmaru

Svet 26. feb 202115:41
Izvor: Tanjug via Thomas Coex, Pool via AP

Predsednici Francuske i Kine Emanuel Makron i Si Đinping razgovarali su o ekonomskim odnosima, Mjanmaru i distribuciji vakcina protiv koronavirusa, saopštile su dve zemlje.

U telefonskom razgovoru bilo je reči i o investicionom sporazumu koji su Evropska unija i Kina potpisale krajem 2020. godine.

Francuski predsednik je „insistirao“ na „stvaranju uslova poštene konkurencije i poboljšanja reciprociteta po pitanju pristupa tržištu“, saopštila je Jelisejska palata.

Kako je javila kineska državna agencija, Si Đinping se založio za „brzo stupanje na snagu“ tog sporazuma.

Makron je ponovo pozvao Peking da ratifikuje „što je pre moguće“ osnovne konvencije Međunarodne organizacije rada koja zabranjuje prisilan rad. Dvojica predsednika su, kako je saopšteno, dogovorila jačanje ekonomskih odnosa u oblastima civilne nuklearne energije, vazduhoplovstva i prehrambene industrije.

Dok francuska prestonica pokušava da iskoristi Bregzit i nametne se u sektoru finansija, Si Đinping je podržao da „Pariz postane međunarodni finansijski centar“.

Kako je saopšteno u Parizu, Makron je izrazio i „veliku zabrinutost zbog situacije u Mjanmaru“, dok Peking odbija da govori o državnom udaru u toj zemlji.

Kad je reč o pandemiji koronavirusa, Makron je „ohrabrio Kinu da pruži doprinos globalnom odgovoru, posebno svojim vakcinama“.

Kina je počela distribuciju vakcina u više afričkih zemalja, ali i u Mađarskoj kao prvoj članici EU koja koristi vakcinu Sinofarm.

Komentari

Vaš komentar