Makron izuzetno zabrinut zbog rizika za nuklearnu bezbednost

Svet 04. mar 202222:22 4 komentara
Reuters/Piroschka van de Wouw

Francuski predsednik Emanuel Makron "izuzetno je zabrinut zbog rizika" za nuklearnu bezbednost kao posledice "ruske invazije" i narednih sati će predložiti konkrente mere da se osigura pet ukrajinskih nuklearnih lokacija, saopštila je Jelisejska palata.

„Rusija i Ukrajina treba da postignu siguran dogovor“ na osnovu tih predloga, napravljenih po kriterijumima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da zajedno osiguraju te lokacije, dodalo je francusko predsedništvo u saopštenju.

POVEZANE VESTI:

Francuski predsednik „čvrsto osuđuje svako narušavanje celovitosti ukrajinskih civilinih nuklearnih postrojenja od ruskih snaga u sprovođenju njihove vojne agresije protiv Ukrajine. Neophodno je garantovati njihovu bezbednost i sigurnost“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da Rusija treba da odobri slobodan, redovan i nesmetan pristup osoblju koje radi u tim elektranama, da garantuje nastavak njihovog rada u potpunoj bezbednosti.

Posle noćašnjeg granatiranja nuklearne elektrane Zaporžje, najveće u Evropi, G7 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta kojoj i Francuska pripada, pozvala je Rusiju da prekine napade na okruženje ukrajinskih nuklearnih centrala.

Jelisejska palata je navela da Rusija treba odmah da „prekine ilegalne i opasne vojne akcije i dozvoli punu kontrolu ukrajinskih vlasti nad svim nuklearnim instalacijama unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine“.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare