Makron: Rusiji potrebno dati garancije bezbednosti

Svet 03. dec 202215:3462 komentara

Buduća arhitektura bezbednosti Evrope posle uspostavljanja mira u Ukrajini mora da uključi i garancije bezbednosti za Rusiju, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

„Moramo da razmislimo o arhitekturi bezbednosti, o uslovima u kojima ćemo živeti sutra. S tim u vezi biće reči o tome što je govorio predsednik Rusije o približavanju NATO saveza ruskim granicama i o razmeštanju naoružanja koje preti Rusiji, rekao je Makron u intervjuu televiziji TF1“, preneo je Tass.

Prema njegovim rečima, o tom pitanju će se razgovarati u kontekstu pregovora o uspostavljanju mira u Ukrajini.

„Moramo da razmislimo o tome šta smo spremni da učinimo nakon što se uspostavi mir, kako da zaštitimo naše saveznike, članice Alijanse, a istovremeno i da Rusiji damo garancije bezbednosti kada ona sedne za pregovarački sto“, kazao je Makron.

Francuski predsednik je dodao da očekuje da u bliskoj budućnosti telefonom razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o više tema, između ostalog i o situaciji s nuklearkom Zaporožje.

„Uskoro ću razgovarati sa Putinom“

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će uskoro razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o bezbednosnim pitanjima civilnog nuklearnog programa u Ukrajini.

Makron je u intervjuu francuskom listu Parizijen rekao da će pre razgovora sa Putinom, ne navodeći kada će biti, sutra razgovarati sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

Francuski predsednik je podsetio da je ove nedelje tokom posete SAD sa predsednikom Džozefom Bajdenom razgovarao o ratu u Ukrajini i da su se složili o predstojećim razgovorima koje će imati.

„Uskoro ću moći da vodim konkretan razgovor sa Putinom na temu civilne nuklearne energije“, rekao je Makron i dodao da će razgovarati o tome i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Putin i Makron su poslednji telefonski razgovor imali 11. septembra.

Komentari

Vaš komentar