Maloletni kosovski Albanci roblje italijanskih kriminalaca

Svet 27. dec 202015:14
Izvor: ANDREAS SOLARO / AFP

Maloletni Albanci s Kosova stižu u Italiju ilegalno i, kad steknu punoletstvo, uz lažne ugovore o radu dobijaju pravo boravka, a postaju pripadnici mreže organizovanog kriminala, piše italijanski list "Stampa", na osnovu nalaza Tužilaštva za maloletnički kriminal suda u Trstu.

Šef tog tužilaštva, Leonardo Tamborini, preneo je „Stampi“ da kanalima organizovanog kriminala „najmanje 200 tih maloletnih robova biva godišnje prebačeno ilegalnim putevima imigranata“ s Balkana.

Neki od njih su rekli italijanskoj policiji da za takav put u Italiju „organizatorima čije je sedište na Kosovu“ plaćaju po 3.500 evra po osobi.

Za trgovce „belim robljem“ je, objasnio je Tamborini, bitno da su ti kosovski Albanci mlađi od 18 godina, jer tako u Italiji po zakonu automatski stiču pravo na bar privremeni boravak.

Kada postanu punoletni, organizovani kriminal im pribavlja lažne dozvole za rad i time dobijaju pravo uslovnog boravka, iako odmah nestaju i gubi im se svaki trag, a mahom su uključeni u organizovan kriminal, šverc droge, oružja, prostituciju.

Tršćanski tužilac Tamborini je rešio da digne uzbunu jer ta trgovina maloletnim „belim robljem“ s Kosova i manjim delom iz Albanije, nekažnjeno traje već pet godina. Oni u Italiju, kako je rekao, stižu preko Srbije, Mađarske i Austrije ili Slovenije.

Maloletni Albanci najpre pohađaju tečajeve italijanskog jezika, jer je to uslov za dozvolu boravka, ali znanje im ostaje vrlo skromno i stalno im je potreban tumač, rekao je tužilac.

„Kad napune 18 godina“, dodao je Tamborini, „na čudesan način im stiže ponuda da rade na građevinama firmi čiji su vlasnici njihovi sunarodnici, kosovski Albanci koji nesumnjivo nisu ni videli onoga koga treba da zaposle“.

Neuklopljeni u italijansko društvo, idu u bande

Time je boravak u Italiji obezbeđen i mladi Albanci, rekao je tužilac, „jednostavno nestaju, ali znamo da jedan deo odlazi u Lombardiju i oblast Venecije, dok neki ostaju u Trstu i uključuju se u prave bande mladih, neretko vrlo opasnih, zbijenih snažnom nacionalnom pripadnošću i činjenicom da ni najmanje nisu uklopljeni u italijansko društvo“.

Tamborini je naglasio da je neodrživo da dozvolu za rad izdaju „firme o kojima se ne zna ništa“, te im je omogućen boravak, dok bi svakako moralo da se utvrdi kuda odlazi i šta radi to „belo roblje“.

Tužilac je, piše „Stampa“, poslao izveštaje o tom problemu i zatražio reagovanje ministarstava unutrašnjih poslova, rada i zdravlja u Rimu, ali dosad bez rezultata.

Upozorio je da „nema znakova da je došlo do promena na putu krijumčarenja“ maloletnika s Balkana, a kao posebno zabrinjavajuće ocenio što su maloletni Albanci prokrijumčareni ilegalnim kanalima, dok „struktura organizovanog kosovskog kriminala nastavlja da obavlja svoje poslove koji za šverc maloletnika donose najmanje 700 hiljada evra godišnje“.

Komentari

Vaš komentar