Mandatar Netanjahu se približio dogovoru o koalicionoj vladi

Svet 08. dec 202211:294 komentara
Benjamin Netanjahu
Izvor: Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Mandatar za sastav nove vlade Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je da će pet ministarskih portfelja poveriti partiji ultraortodoksnih Jevreja i tako se, pre krajnjeg roka koji ističe u nedelju, približio mogućem koalicionom sporazumu sa desničarskim saveznicima.

Netanjahuov konzervativni Likud je prošle nedelje postigao sporazume sa tri ultradesne stranke, Verskim cionizmom, Jevrejskom snagom i partijom Noam, čiji su poslanici izabrani na parlamentarnim izborima 1. novembra.

Povezane vesti

Dosadašnji premijer Jair Lapid je izgubio na tim izborima, a pobedio je Netanjahu sa svojim saveznicima posle godinu i po dana koliko je bio u opoziciji.

Da bi obrazovao novu vladu Netanjahu mora konačno da se dogovori i sa dve partije ultraortodoksnih Jevreja, Ujedinjenom Torom judaizam, (UTJ) i Šas što je samo delimično učinio u proteklim satima.

Likud je pristao juče da da funkcije UJT, a jutros je objavljeno da su se sa Šasom dogovorili da ta partija ima pet portfelja u narednoj vladi, ali formalni sporazum nije postignut.

Kako je navedeno lider Šasa Arije Deri biće ministar zdravlja i unutrašnjih poslova u prvom delu mandata vlade,a posle ministar finansija.

Deri će biti takodje zamenik premijera,kao prvi ultraortodoksni poslanik na toj funkciji.

Za obrazovanje koalicije preostalo su još tri dana, ali Netanjahu može da traži da se rok produži na dve nedelje od predsednika Izraela Isaka Hercoga.

Da bi postigao sporazum sa strankama ultraortodoksnih Jevreja Likud mora da promeni zakon kako bi se omogućilo postavljenje Derija na ministarsku funkciju jer je optužen za utaju poreza, što mu onemogućuje da bude ministar.

U ponedeljak će Kneset imenovati novog predsednika, a Likud i ultradesni saveznici, te partije ultraortodoksnih Jevreja nameravaju da postave svog kandidata koji će tada tražiti od poslanika da izmene zakon kako bi se omogućilo da Deri bude ministar.

Zahvaljujući preliminarnom sporazumu sa partijama ultraortodoksnih Jevreja Netanjahuu će biti lakše da opravda zahtev za produženjem roka od predsednika Hercoga, komentarišu izraelski mediji.

Deri je 1999. godine osudjen na tri godine zatvora za prevaru, a za utaju poreza je 2021. kažnjen uslovno.

Netanjahuu je takodje preostalo da odluči u narednim danima koje funkcije će dati članovima svoje stranke koja ima 32 poslanika od ukupno 120 u Knesetu.

Zajedno sa saveznicima Netanjahuov Likud ima 64 poslanička mandata.Vlada koju sada formira Netanjahu, najdugovečniji izraelski premijer, biće, kako se očekuje najdesnije orijentisana u istoriji Izraela.

Komentari

Vaš komentar