Mario Dragi dobio podršku ključnih partija za formiranje italijanske vlade

Svet 06. feb 202117:16
Francesco Ammendola/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Nekadašnji predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi dobio je načelnu podršku dve ključne partije za formiranje nove italijanske vlade, koja će odlučivati o trošenju više od 200 milijardi evra koje je Italija dobila od Evropske unije za oporavak ekonomije.

Povezane vesti

I Pokret Pet zvezdica (M5S) i desničarska Liga su najavile podršku Dragijevoj vladi, rekavši da su spremne da za dobrobit države ostave po strani svoje rivalstvo.

Dragi (73), ove nedelje je razgovarao sa predstavnicima političkih partija, a novi krug sastanaka se očekuje početkom sledeće nedelje i tada bi trebalo da se priča o potencijalnim ministrima i idejama novog mandatara. Očekuje se da će Dragi razgovarati i sa sindikatima, lobistima i predstavnicima nevladinog sektora.

Predsednik Italije Serđo Matarela je ove nedelje Dragiju poverio mandat za formiranje vlade, nakon što je dosadašnji premijer Đuzepe Konte podneo ostavku, jer je izgubio podršku ključnog koalicionog partnera. Dragi je već dobio podršku Demokratske partije, stranke Silvija Berluskonija Napred Italijo (Forza Italia) i još dve stranke.

Lideri M5S i Lige, Vito Krimi i Mateo Salvini, posle sastanka s Dragijem su izjavili da će raditi u interesu Italije, koja je među najpogođenijima koronavirusom u Evropi.

Komentari

Vaš komentar