Masovna otmica đaka: Nigerijske vlasti spasile 14 od 20 kidnapovanih studenata

Svet 25. sep 202323:58 0 komentara
Shutterstock

Bezbednosne snage Nigerije spasile su 14 od najmanje 20 studenata otetih sa univerziteta na severozapadu te zemlje i tragaju za preostalim zarobljenicima, saopštile su danas obrazovne vlasti.Naoružani ljudi napali su prošle sedmice školu u mestu Bungudu u državi Zamfara i pobegli sa učenicima i nekim radnicima.

To je prva masovna otmica đaka u ​​Nigeriji, mnogoljudnoj zemlji na zapadu Afrike otkako je predsednik države Bola Tinubu preuzeo dužnost u maju.

Ovakve otmice učenika iz škola uobičajene su u severozapadnim i centralnim regionima Nigerije, gde naoružane grupe često uzimaju ljude za taoce i traže ogromne otkupnine.

Te otkupnine, kažu analitičari, otmičarima služe da kupe oružje i nastave da se bave svojim ilegalnim aktivnostima.

Četrnaest studenata sa Federalnog univerziteta Gusau spašeno je zajedno sa još dvoje ljudi, navodi se u saopštenju univerziteta.

Povezane vesti

Nije navedeno kada su oslobođeni i kakva je bila priroda spasilačke akcije, ali je Univerzitet saopštio da snage bezbednosti „daju sve od sebe“ da spasu preostale studente i da se preduzimaju koraci za jačanje bezbednosti oko univerziteta.

Napad predstavlja novi izazov za Tinubua koji je svojom izbornom pobedom produžio vladavinu vladajuće stranke nakon što je obećao da će rešiti bezbednosnu krizu u zemlji.

To doprinosi rastućem pritisku opozicije i aktivista koji su optužili Tinubu da ne čini dovoljno da garantuje bezbednost građanima.

Naoružane bande izvode nasilne napade u mnogim udaljenim zajednicama, često koristeći prednosti nedovoljnog prisustva snaga bezbednosti u tim oblastima.