Sindikat pozvao na opšti štrajk u Izraelu, obustavljeni letovi sa Ben Guriona

Svet 27. mar 202311:04 komentara
REUTERS/Nir Elias

Masovni protesti izbili su sinoć širom Izraela pošto je premijer Benjamin Netanjahu smenio ministra odbrane Joava Galanta, jer je pozvao da se privremeno zaustavi ostvarenje plana izraelskog lidera o reformi pravosuđa. Demonstranti su blokirali glavni autoput u Tel Avivu i palili velike lomače, a u Jerusalimu su ih policajci rasterivali vodenim topovima ispred premijerovog privatnog doma. Obustavljeni su i letovi sa aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu, javlja BBC. Na štrajk je pozvao danas najveći sindikat u zemlji i obustave rada mogle bi da parališu velike delove izraelske privrede.

Predsedavajući najvećeg sindikata u Izraelu Arnon Bar-David najavio je opšti štrajk u znak protesta zbog planova izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da reformiše pravosuđe.

Povezane vesti

Očekuje se da će desetine hiljada ljudi biti pogođeno prizemljenjem aviona.

Mašući izraelskim zastavama desetine hiljada demonstranata sinoć je izašlo na ulice pošto je Netanjahu objavio smenu ministra Galanta, okupljajući se spontano i u Haifi i Berševi, a manjih protesta je bilo na više mesta u zemlji, preneli su izraelski mediji.

Demonstranti u Tel Avivu su blokirali autoput Ajalon koji vodi do Jerusalima u oba pravca, najavljujući da će demonstracije trajati do duboko u noć i uzvikivali „Demokratija ili revolt“, „Mi se ne bojimo“ i „Bibi (Netanjahu) idi kući“.

U Jerusalimu su se demonstranti probili kroz ogradu i sukobili sa policijom ispred Netanjahuovog doma i potom otišli do zgrade parlamenta (Kneseta) i premijerove kancelarije, pevajući i pozivajući ga da podnese ostavku.

Po nepotvrđenim podacima TV Kanala 12, 600.000 do 700.000 Izraelaca je demonstriralo kasno sinoć širom zemlje, od Kirjat Šmone na severu do Ejlata na jugu.

Izraelski list Harec je međutim javio da su demonstrirale desetine hiljada ljudi, a zvaničnih procena nije bilo rano jutros.

Protesti su trajali više od pet sati pošto je u 22 sata po lokalnom vremenu objavljena smena ministra.

Kriza nastala posle najave plana reforme u januaru, koji je izazvao masovne demonstracije i alarmirao poslovne lidere, bivše šefove bezbednosti i saveznike Izraela, uključujući SAD, najnovijim protestima je produbljena.

Stejt department je odbacio kao potpuno neistinite tvrdnje Netanjahuovog sina Jaira, da vlada SAD finansira demonstracije.

Smena ministra odbrane pojačala je gnev javnosti, ocenili su izraelski komentatori.

Policajci i vatrogasci su na autoputu Ajalon gasili vatru i skanjali sa puta metalne prepreke. Izbili su i sukobi, pa su pripadnci policijskih jedinca na konjima rasterivali demonstrante koji su bacali kamenice, povredivši tri policajca.

Smena ministra odbrane bila je znak da premijer i njegovi saveznici nastave s ostvarenjem plana reforme.

Galant je prvi član Netanjahuovog konzervativnog Likuda koji se izjasnio protiv, upozorivši u subotu da duboke podele prete da oslabe vojsku, navodi AP.

Posle početka demonstracija kasno sinoć i drugi ministri iz Likuda su nagovestili da bi pristali na usporavanje ostvarenja plana, uključujući ministra kulture Mikija Zohara, bliskog Netanjahuu.

Zohar je najavio da će ta partija podržavati Netnjahuua ako odluči da pauzira.

Izraelski mediji su javili da će se lideri Netanjahuove koalicije sastati danas ujutru, a demonstranti su najavili nastavak protesta kasnije ispred zgrade Kneseta u Jerusalimu, dok vojni lideri razmatraju posledice smene ministra odbrane.

Netanjahuov kabinet je u kratkom saopštenju naveo da je premijer smenio Galanta, bivšeg generala. Netanjahu je kasnije objavio na Tviteru: „Moramo se svi čvrsto suprotstaviti odbijanju“.

Galant je pozvao da se pauzira u ostvarenju plana reforme do završetka proslave Dana nezavisnosti Izraela u aprilu, a kao razlog naveo previranja u redovima vojske.

On je izrazio zabrinutost da podele u društvu nanose štetu moralu u vojsci i ohrabruju neprijatelje Izraela.

Galant je posle smene objavio da je bezbednost države Izrael uvek bila i biće njegova životna misija.

Vođa opozicije Jair Lapid je ocenio da Galantova smena „nanosi štetu nacionalnoj bezbednosti i ignoriše upozorenja svih odbrambenih zvaničnika“.

Očekuje se da će bivši šef bezbednosne službe Šin bet Avi Dihter zameniti Galanta.

Netanjahuova vlada planira da se ove nedelje glasa o ključnom delu reforme, zakonu koji će omogućiti da vladajuća koalicija ima poslednju reč u postavljenju sudija.

Ona takođe teži usvajanju zakona koji će dati ovlašćenje parlamentu da obara odluke Vrhovnog suda i ograniči sudsku revizija zakona.