Medicinska sestra godinama trovala novorođenčad, ubila sedam beba

Svet 12. okt 202209:36 10 komentara
lusi letbi suđenje medicinska sestra bebe
Tanjug/Elizabeth Cook/PA via AP

Medicinska sestra na neonatalnom odeljenju jedne bolnice u Velikoj Britaniji, optužena je za ubistvo sedam beba i pokušaj ubistva još 10 novorođenčadi. Kako je navedeno na početku suđenja u Mančesteru, Lusi Letbi (32) se tereti da je bebama ubrizgavala vazduh i hranila ih insulinom.

Tužilac Nik Džonson rekao je porotnicima da je u bolnici „Grofica od Čestera“ u blizini Liverpula na severozapadu Engleske, gde je Letbi radila, primećen značajan porast smrtnih slučajeva i „katastrofalnih kolabiranja“ u odeljenju za novorođenčad tokom 2015. i 2016. godine, navodi Asošiejted pres, a prenosi Vašington post.

„Stanje beba koje uopšte nisu bile nestabilne naglo se pogoršavalo. Ponekad se stanje bebe koje su bile bolesne, ali su se oporavljale, iznenada pogoršavalo bez očiglednog razloga“, rekao je on.

To je navelo zaposlene i istražitelje da posumnjaju da je trovač bio među zaposlenima, rekao je on.

Detalji sa suđenja Lusi Letbi, koje bi moglo da potraje mesecima, pojavili su se na naslovnim stranicama britanskih novina u utorak ujutro, prenosi Vašington post.

Džonson je u ponedeljak na sudu rekao da se veruje da je prevremeno rođena beba, koja je ubijena u junu 2015, dan nakon što je rođena, prva žrtva optužene medicinske sestre. Doktori su primetili da dete A, kako je identifikovano na sudu radi zaštite privatnosti, ima „neobičnu promenu boje“ na koži, rekao je Džonson. Obdukcija nije mogla da utvrdi uzrok njegove smrti.

Ekspert koji je istraživao slučaj rekao je da je najverovatniji uzrok bio vazduh koji je u krvotok ubrizkao „neko ko je znao da će to prouzrokovati značajnu štetu“, rekao je tužilac.

Sestra bliznakinja deteta A, dete B, takođe je patila od opasno niskog nivoa kiseonika nekih 28 sati nakon što je njen brat umro. Zaposleni su je reanimirali i ona je preživela, ali je Džonson rekao u sudnici da su uzastopni slučajevi pokazali da „ovo nisu bile nesrećni slučajevi“, piše londonski Tajms.

Drugi incidenti su prvobitno pripisani prirodnim uzrocima pre nego što su se bolnički radnici uznemirili, kaže Džonson. Oni su 2017. pozvali policiju, čiji je pregled dokaza pokazao da je neko u odeljenju za novorođenčad otrovao dvoje dece insulinom, dodao je on.

Deca — identifikovana kao dete F i dete L — preživela su nakon što su ih lekari lečili zbog naglog i opasnog pada nivoa šećera u krvi, rekao je Džonson.

Letbi je bila na dužnosti kada su novorođenčad navodno bila otrovana — i bila je prisutna svaki put kada bi „stvari krenule nagore za ovih 17 dece“, rekao je Džonson. Tužilaštvo je navelo da se porast broja smrtnih slučajeva ili ozbiljnog pogoršanja stanja beba u bolnici „Grofica od Čestera“ poklopio sa rasporedom smena sestre Letbi. Lada je radila noću, ti incidenti su se povećavali, a kada je prebačena u dnevne smene, takođe su se povećali, rekao je Džonson.

Džonson je naveo da je Letbi, kada nije uspela da ubije dete, pokušala ponovo – a u jednom slučaju je pokušala tri puta, dodao je.

Letbi je tri puta privođena na ispitivanje u okviru istrage policije u Česteru, a zvanično je optužena u novembru 2020. Na početku suđenja se izjasnila da nije kriva.

Početku suđenja u Mančesteru prisustvovali su članovi porodica žrtava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare