Mediji: Demonstranti upali u sedište libijskog parlamenta u Tobruku

Svet 01. jul 202223:39 3 komentara
REUTERS/Hazem Ahmed

Demontranti su upali u sedište libijskog parlamenta u Tobruku na istoku zemlje u protestu zbog pogoršanja uslova života i političke blokade, preneli su tamošnji mediji.

Više televizijaa javilo je da su demonstranti upali u zgradu i da su je demolirali. Slike prenete u medijima pokazuju guste stubove crnog dima oko zgrade gde su besni mladi demonstranti palili gume.

Drugi mediji kažu da je deo zgrade parlamenta zapaljen.

U parlamentu nije bilo nikoga kada su demonstranti ušli, jer je petak neradni dan u Libiji.

Jedan demonstrant je buldožerom srušio deo ulaza u dvorište zgrade, što je olakšalo demonstrantima da upadnu unutra.

Automobili poslanika su zapaljeni.

Neki od demonstranata su mahali zelenim zastavama bivšeg režima Moamera Gadafija i razbacivali okolo dokumente koje su pokupili u kancelarijama.

Demonstracije se događaju u vreme kada je zemlja pogođena poslednjih dana prekidima struje, kao i blokadom više naftnih instalacija zbog političkih svađa izmedju rivalskih strana.

Druge demonstracije protiv uslova života i političara održane su u Tripoliju i drugim libijskim gradovima, ali nisu prijavljeni nikakvi incidenti.

Dve vlade se od marta svađaju za vlast jedna bazirana u Tripoliju koju od 2021. predvodi Abdelhamid Dbeibah i druga koji vodi Fathi Bašaga i koju podržavaju parlament u Tobruku, i maršal Kalifa Haftar koji je moćnik na istoku.

Predsednički i parlamentarni izbori trebalo je da se održe u decembru prošle godine u Libiji na kraju mirovnog procesa pod pokroviteljstvom UN posle nasilja 2020. godine. Ali su izbori odloženi na neodređeno vreme zbog tenzija između rivalskih politika i tenzija u zemlji.

Poslednja runda pregovora koji se vode uz posredovanje UN između predsednika dva rivalska paralmenta završena su juče bez dogovora o ustavnom okviru koji bi omogućio održavanje izbora.

Pregovore su vodili predsednik Predstavničkog doma u Tobruku Agilah Saleh i predsednik Visokog državnog saveta čije sedište je u Tripoliju Kaleda el Mešrija.

Libija je u haosu od pada Gadafijevog režima 2011. godine.

Komentari (3)

Vidi sve komentare