Mediji: Nekoliko članica EU traži da se Orbanu „oduzme predsedavanje Unijom“

Svet 10. jul 202416:06 34 komentara
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Poljska, Nemačka i baltičke članice Evropske unije traže da se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu "oduzme predsedavanje Unijom", piše italijanski list "Korijere dela sera", koji se poziva na zvaničnike EU i neke medije.

Milanski list navodi da je o tome trebalo da razgovaraju danas ambasadori u Političkom komitetu Unije, a ključni razlog nezadovoljstva većine među evropskom dvadesetsedmoricom je činjenica da Orbanova poseta Rusiji i Kini nije bila usaglašena sa Savetom EU.

Ambasadori EU su, prema navodima „Korijere dela sera“, nemačkog dnevnika „Frankfurter algemajnecajtung“ i briselskog portala „Politiko“, razmotrili da u tom smislu upute „jasno upozorenje Budimpešti“, ali je mađarski ministar za Evropu Janoš Boka izjavio da takav predlog nije „bio na stolu“ ambasadorskog sastanka.

Italijanski list kaže da je oduzeti nekoj članici predsedavanje EU „teško, ali ne i nemoguće“, jer to bi moralo da usvoji 20 zemalja Unije koje predstavljaju 65 odsto stanovništva evropske 27-orice.

„Korijere dela sera“ objašnjava da je „Orban već naljutio partnere u EU jer je kao geslo za mađarsko predsedavanje Unijom stavio ‘Učinimo ponovo Evropu velikom’, što je veoma slično sloganu Donalda Trampa u kampanji za američke predsedničke izbore – ‘Učinimo Ameriku ponovo velikom'“.

Ali je Orban posebno ražestio partnere u EU kad je, dodaje milanski dnevnik, otputovao u posete, posebno Moskvi i Pekingu, sa objašnjenjem da radi na mirnom projektu za Ukrajinu.

Orban je i sam stavio do znanja da to nije učinio u ime Evropske unije, kaže „Korijere dela sera“, ali mađarski premijer smatra da Moskva mora biti činilac u bilo kakvom sporazumu u vezi pregovora o miru s Ukrajinom.

Milanski dnevnik navodi reči diplomatskih zvaničnika EU da je „Orbanova paralelna diplomatija poniženje za Uniju jer meša uloge i dovodi u pitanje odlučnost i jedinstvo koje Evropa mora pokazati prema Putinovim ekspaanzionističkim težnjama i kad je u pitanju podrška Kijevu“.

„Korijere dela sera“ navodi i ocenu Danijela Hegedusa, saradnika „Nemačkog Maršal fonda“, da se „još nije dotle došlo, ali ako bi Orban istrajao, bilo bi potrebno samo par nedelja da mu se uzme iz ruku igračka predsedavanja“.

Francuski list „Mond“ smatra da su „Orbanovi manevri i na evropskoj i na međunarodnoj pozornici pokazatelj opšte dezorganizacije zapadnog vođstva“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare