Šinzo Abe preminuo nakon ranjavanja, napadač uhapšen

Svet 08. jul 202210:58 > 13:0538 komentara

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je nakon ranjavanja, prenose svetski mediji. Vest je potvrdila i Abeova Liberalna demokratska partija.

Abe je ranjen danas u gradu Nara.

Političar (67) je upucan dok je držao predizborni govor.

Ranjen je sa dva metka, u desnu stranu vrata, i u levu stranu, u predelu ključne kosti. Lekari sa Medicinskog univerziteta Nara rekli su da je metak pogodio i srce i da nisu mogli da zaustave krvarenje.

Napadač je uhapšen.

AP Photo/Shizuo KambayashiK
Kyodo News via AP
Kyodo News via AP
Kyodo News via AP
Katsuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun via AP
Tanjug/AP Photo/Hiro Komae

Ubistvo Abea, jednog od najuticajnijih japanskih političara modernog doba, izazvalo je šok i osudu kako u Japanu, tako i u celom svetu.

Rekorder na dužnosti premijera

Šinzo Abe oborio je japanski rekord u broju dana provednih na dužnosti premijera, zagovarajući ambiciozne ekonomske reforme, sklapajući uspešne međunarodne saveze i relativno uspešno izbegavajući reforme.

Dve godine nakon što ga je loše zdravlje prisililo da napusti premijersku dužnost, podlegao je ranama zadobijenim u atentatu tokom predizborne kampanje.

Abe je bio mladoliki 52-godišnjak kad je prvi puta postao premijer 2006, kao najmlađa osoba na toj dužnosti posle rata.

Bio je simbol mladosti i promena, ali je sa sobom doneo i pedigre treće generacije političara kojeg je odgajala elitna, konzervativna porodica.

Prvi mu je mandat bio turbulentan, obeležen skandalima i kontroverzama i prekinut iznenadnom ostavkom. Iako je sugerisao da napušta dužnost zbog političkih razloga, priznao je kasnije da pati od ulceroznog kolitisa.

Ta bolest creva zahtevala je nekoliko meseci lečenja, ali ju je Abe nadvladao pomoću novih lekova.

Vratio se u politiku i 2012. ponovo zaseo u premijersku stolicu.

Time je bilo završeno burno razdoblje u kojem su se japanski premijeri izmenjivali jednom godišnje.

Japan je tada još patio od posledica cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi, a Abe je zemlji ponudio siguran par ruku za kormilom.

Program oživljavanja japanske ekonomije, treće najveće u svetu, ali 20 godina u stagnaciji, uključivao je masovnu vladinu javnu potrošnju i ublažavanje birokratskih prepreka.

Izmenio je radno zakonodavstvo kako bi olakšao radne uslove mladim roditeljima, posebno majkama. Podigao je poreze kako bi finansirao gradnju vrtića i začepio rupe u prenapregnutom sistemu socijalne zaštite.

Abeova zvezda počela se gasiti tokom pandemije. Prozivali su ga za sporu i konfuznu reakciju vlade i popularnost mu je pala na niske grane. Nije mu pritom pomogla ni nova recesija.

Ostavku je ubrzo ponovo podneo, opet zbog zdravstvenih razloga.

Premijerom je ukupno bio devet godina, 300 dana više od prvog idućeg na listi.

Komentari

Vaš komentar