Rusija povlači deo trupa s granice sa Ukrajinom, Peskov kaže – normalan proces

Svet 15. feb 202210:25 > 13:40 66 komentara
Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Kremlj je potvrdio da je počeo da povlači vojne snage raspoređene uz granicu s Ukrajinom što je "normalan proces" i osudio je ponovno zapadnu "histeriju" upozoravanjem na skorašnju invaziju Rusije na Ukrajinu. Iz Kijeva stižu reakcije da će poverovati u to "kada budu videli". "Imamo pravilo: ne veruj onome što čuješ, veruj onome što vidiš", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je novinarima u Briselu da "nisu primećeni "nikakvi znaci deeskalacije".

„Od početak smo govorili da će po završetku vojnih vežbi (…) vojska biti vraćena u svoje kasarne. Upravo se to sada događa, to je uobičajen proces“, rekao je novinarima portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov.

POVEZANE VESTI

Nešto ranije danas ruska novinska agencija Interfaks javila je, pozivajući se na ministarstvo odbrane da, iako se nastavljaju velike vežbe širom zemlje, da se neke jedinice južnih i zapadnih vojnih oblasti vraćaju u baze pošto su završile svoj deo.

U komentarima koje je prenela agencija Interfaks, portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da su neke jedinice završile svoje misije.

„Jedinice Južnog i Zapadnog vojnog okruga koje su završile svoje misije već su počele da se ukrcavaju na železnički i automobilski transport i danas će početi da se premeštaju u svoje garnizone. Odvojene jedinice će marširati pešice u sastavu vojnih konvoja“, rekao je Konašenkov, a prenosi BBC.

On je dodao i da je „određeni broj vežbi borbene obuke izveden prema planu“.

Ali neke vežbe su još uvek u toku, kazao je Konašenkov.

„Oružane snage Rusije nastavljaju niz velikih vežbi operativne obuke trupa. Učestvuju praktično svi vojni okruzi, flote i vazdušno-desantne trupe“, precizirao je.

Još jedna velika vežba u tom regionu, zajedničke ratne igre Rusko-beloruske unije, trebalo bi da se završe do 20. februara.

Rusija je, kako pišu mediji, postavila oko 130.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom, uključujući oko 30.000 vojnika koji učestvuju u vojnim vežbama u Belorusiji.

Kijev: Poverovaćemo kad budemo videli

Rusija mora da povuče sve svoje preostale snage sa zajedničke granice, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

„Imamo pravilo: ne veruj onome što čuješ, veruj onome što vidiš“, rekao je on novinarima nakon izveštaja medija da se neki ruski vojnici vraćaju u svoje baze.

Kada vidimo povlačenje, verovaćemo u deeskalaciju, dodao je Kuleba.

On kaže i da je „diplomatska ruta“ kojom ide Ukrajina i njeni saveznici sprečavanje dalje eskalacije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je novinarima u Briselu da „nisu primećeni „nikakvi znaci deeskalacije“.

Ali je i dodao da signali koji dolaze iz Moskve, daju razloge za „oprezan optimizam“.

Komentari (66)

Vidi sve komentare