Medvedev: Četiri situacije u kojima Rusija upotrebljava nuklearno oružje

Svet 26. mar 202214:56 > 15:01 103 komentara
Sputnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

Ruska nuklearna doktrina ne traži da neprijatelj prvi upotrebi nuklearno oružje protiv Rusije, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i bivši predsednik države, Dimitrij Medvedev.

Povezane vesti:

“Imamo specijalni dokument o nuklearnom odvraćanju. Taj dokument jasno definiše uslove pod kojim je Ruska Federacija ovlašćena da koristi nuklearno oružje”, rekao je Medvedev, a prenosi Gardijan.

On je naveo da se to odnosi na slučajeve da Rusiju pogodi nuklearni projektil, ili na upotrebu drugačijeg nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika.

“Treći slučaj je napad na infrastrukturu od kritičnog značaja, koji bi paralizovao naše snage za nuklearno odvraćanje”, rekao je Medvedev.

Četvrti slučaj je, kako je kazao, “čin agresije protiv Rusije i njenih saveznika koji bi ugrozio postojanje same države, čak i bez upotrebe nuklearnog oružja, odnosno upotrebom konvencionalnog oružja”.

Medvedev je dodao da postoji “rešenost da se brani nezavisnost i suverenost naše zemlje”.

Rusija ima oko 6.000 nuklearnij bojevih glava, što je najveća zaliha nuklearnog oružja na svetu.

Medvedevljeve izjave prokomentarisao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je preko video linka na forumu u Dohi upozorio da je Moskva “direktna pretnja celom svetu”.

“Rusija se hvali kako nuklearnim oružjem mogu da unište, ne samo određenu zemlju, nego celu planetu”, rekao je Zelenski.

Sve najvažnije informacije pratite na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare