Medvedev: Rusija bi mogla da iskoristi nuklearno oružje na istoku Ukrajine

Svet 22. sep 202214:22 22 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da bi ta zemlja mogla da upotrebi i nuklearno oružje za odbranu Donbasa i drugih regiona u Ukrajini koji su najavili referendum o pridruživanju Rusiji.

Medvedev je u pisanoj izjavi prokomentarisao jučerašnje obraćanje naciji ruskog predsednika Vladimira Putina i naveo da vidi tri glavna fokusa.

Povezane vesti

„Prvo će biti referendum, republike Donbasa i drugi regioni će biti uključeni u Rusiju. Drugo, Oružane snage Rusije će ojačati odbrambene objekte u svim uključenim regionima. Treće, za odbranu ovih područja mogu se koristiti ne samo mogućnosti mobilizacije, već i rusko oružje, uključujući strateško nuklearno oružje“, rekao je Medvedev.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine najavili su održavanje referenduma o priključenju Rusiji, i to takozvanih narodnih republika Donjecka i Luganska, kao i regiona Zaporožje i Karson.

Referendumi u tim regionima pod kontrolom ruskih snaga najavljeni su za period od 23. do 27. septembra.

Referendum će biti održan od 23. do 27. septembra u takozvanim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, koje kontrolišu proruski separatisti, na istoku Ukrajine.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba reagovao je na ove najave i rekao da je reč o lažnim referendumima koji ništa neće promeniti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare