Medvedev: SAD hoće da unište Rusiju – to vodi ka „velikoj nuklearnoj eksploziji“

Svet 23. mar 202212:37 > 12:39 108 komentara
Sputnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije (od 2008. do 2012), koji je trenutno zamenik sekretara ruskog Saveta bezbednosti i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, kazao je da bi Zapad mogao da klizne u nuklearnu distopiju ukoliko Vašington nastavi sa, kako to Kremlj naziva, dugoročnom zaverom da uništi Rusiju.

On je istakao da su se SAD zaverile da unište Rusiju kao deo „primitivne igre“ od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, prenosi Rojters.

Povezane vesti

„To znači da Rusija mora biti ponižena, ograničena, razbijena, podeljena i uništena“, kazao je Medvedev (56).

Rojters ocenjuje da gledišta Medvedeva, koji je nekad smatran jednim od najmanje oštrih pripadnika Putinovog kruga, pružaju pogled na stavove unutar Kremlja, dok se Moskva suočava sa najvećom konfontacijom sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962.

SAD stalno ponavljaju da ne žele uništenje Rusije i da je u njihovom ličnom interesu prosperitetna, stabilna i otvorena Rusija, navodi Rojters.

Medvedev je, međutim, poručio da Kremlj nikada neće dozvoliti destrukciju Rusije, ali je upozorio Vašington da ukoliko bude ostvario svoje, kako je rekao, „destruktivne ciljeve“, svet bi mogao da se suoči sa distopijskom krizom koja bi se okončala „velikom nuklearnom eksplozijom“.

On je takođe opisao sliku postputinovskog sveta koji bi usledio posle kolapsa Rusije, koja ima više nuklearnih bojevih glava od svih ostalih zemalja.

Uništenje najveće svetske zemlje po površini moglo bi da dovede do nestabilne vlasti u Moskvi, „sa maksimalnim brojem nuklearnog naoružanja uperenog u mete u SAD i Evropi“, upozorio je Medvedev.

Propast Rusije, dodao je, doveo bi do toga da bi pet ili šest nuklearnih zemalja širom Evroazije bilo predvođeno „ludacima, fanaticima i radikalima“.

„Da li je ovo distopija ili neka ludačka prognoza budućnosti? Da li su ovo Petparačke priče? Ne“, poručio je Medvedev.

Sve o ratu u Ukrajini pročitajte na našoj stranici Rat u Ukrajini i u BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare