Medvedev: Zapadne sankcije će konsolidovati rusko društvo

Svet 26. mar 202206:49 63 komentara
REUTERS/REUTERS PHOTOGRAPHER

Bivši ruski predsednik i zamenik predsednika Saveta bezbednosti UN Dimitrij Medvedev izjavio je da će zapadne sankcije konsolidovati rusko društvo i da neće izazvati nezadovoljstvo vlašću, prenosi Rojters.

Povezane vesti

„Glupo je verovati da bi zapadne sankcije protiv ruskih poduzeća mogle imati bilo kakav učinak na moskovsku vladu“, rekao Medvedev u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA, nakon više od mesec dana od početka napada Rusije na Ukrajinu i oštrih sankcija zapada.

„Sankcije će samo konsolidovati rusko društvo, a neće izazvati narodno nezadovoljstvo vlastima“, izjavio je.

Neke od zapadnih sankcija usmerene su na poslovne ljude, milijardere, za koje se veruje da su bliski predsjedniku Putinu no Medvedev kaže kako oni nemaju uticaj na vođstvo zemlje.

„Zapitajmo se može li iko od ovih velikih preduzetnika imati i najmanji uticaj na poziciju vođstva zemlje? Otvoreno vam kažem: ne, nema šanse“.

Medvedev je rekao kako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da tri četvrtine Rusa podržava odluku Kremlja da izvede vojnu operaciju u Ukrajini, a još više podržava Putina.

Umanjujući ekonomski učinak sankcija, Medvedev je rekao da će ruska vlada morati sama da pronađe „odgovarajuća rešenja“ kako bi podstakla razvoj vazduhoplovne, automobilske,  IT i druge industrije.

„Sada će biti teže rešavati ta pitanja, ali s druge strane, ne možemo se ni na koga osloniti. U ovom slučaju te probleme ćemo morati rešiti sami“, kaže.

Medvedev je kritikovao na Ruse koji su govorili protiv invazije dok su bili izvan Rusije. „Možete biti nezadovoljni nekim odlukama vlasti, kritikovati vlast – to je normalno. Ali ne možete se suprotstaviti državi u tako teškoj situaciji jer to je izdaja“.

Sve najvažnije informacije pratite na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare