Merkel s premijerima Zapadnog Balkana: Berlinski proces nije zamena za EU

Svet 14. sep 202111:19 > 21:5239 komentara

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je posle zajedničkog sastanka sa premijerima Zapadnog Balkana u Tirani, da Berlinski proces nije zamena za članstvo u EU i da ga ne smatra neuspehom i naglasila da Balkan ima mnogo prijatelja u Evropi.

Na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Merkel je rekla da podržava projekat formiranja zajedničkog regionalnog tržišta.

„Što više saradnje to bolje“, dodala je.

POVEZANE VESTI

Albanski premijer Rama rekao je da se iz Berlinskog procesa rodila inicijativa Otvoreni Balkan kao mehanizam koji će ga ubrzati i sredstvo za njegovu realizaciju. Rama je dodao da je „neverovatno da Kosovo ne koristi tu inicijativu“ u koju su uključeni Srbija, Severna Makedonija i Albanija“.

Merkel je ponovila da je Nemačka zainteresovana za integraciju Zapadnog Balkana u EU i čestitala Albaniji na naporima da restrukturira pravosudni sistem.

Ocenila je da su Albanija i Severna Makedonija ispunile uslove za početak pregovora sa EU, ali da, nažalost, to nije ostvareno zbog veta Bugarske.

Na zajedničkom radnom ručku s nemačkom kancelarkom učestvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova – Edi Rama, Zdravko Krivokapić, Zoran Zaev i Aljbin Kurti i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Beta / Vlada Crne Gore

Merkel je rekla da se razgovaralo i o važnim infrastrukturnim projektima i klimatskim promenama, da je diskusija bila konstruiktivna i da će biti nastavljena na bilateralnim sastancima s liderima regiona.

Pre zajedničkog sastanka lidera regiona napravljena je grupna fotografija sa kancelarkom Merkel, koja stoji u sredini okružena međusobno udaljenim učesnicima.

Angela Merkel juče je u Beogradu razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a pre današnjeg radnog ručka odvojeno se sastala sa albanskim premijerom Ramom.

Komentari

Vaš komentar