Milionska kazna za telefonske pozive imitacijom glasa Bajdena pomoću AI

Svet 23. maj 202423:54 2 komentara
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Šest miliona dolara novčane kazne čeka jednog političkog konsultanta koji je organizovao da se građanima u američkoj saveznoj državi Nju Hempšir šalju takozvani robotski telefonski pozivi glasom predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Glas – delo veštačke inteligencije (AI), korišćen je ;za odvraćanja birača od glasanja za Bajdena – saopštila je Federalna komisija SAD za komunikacije (FCC).

Pozivi su upućivani tokom stranačkih predizbora kandidata za novembarske predsedničke izbore, a Stiven Kramer se tereti zbog organizovanja te aktivnosti i zbog još dvadesetak kažnjivih dela.

Protiv Kramera je podneto 13 optužbi za krivična dela zbog pokušaja da nekoga odvrati od glasanja koristeći lažne informacije. Suočava i sa 13 prekršajnih prijava jer se svojim ili tuđim ponašanjem lažno predstavljao kao kandidat.

Ubrzo posle predizbora u Nju Hempšajer FCC je zabranila robotske telefonske pozive koji sadrže glasove koje generiše veštačka inteligencija.

Pročitajte još

Federalna komisija za komunikacije je saopštila da je kazna koju je predložila za Kramera prva u vezi sa korišćenjem generativne AI tehnologije.

Lingo Telekom, kompanija optužena za robotske telefonske pozive, suočava se sa mogućom kaznom od dva miliona dolara, ali u oba slučaja mogući su poravnanje ili dalji pregovori, dodaje se u saopštenju.

Kramer je priznao da je orkestrirao slanje poziova hiljadama građana Nju Hempšajera uoči republikanskih i demokratskih predizbora 23. januara na kojima su birani stranački kandidati za izbore za predsednika SAD.

Poruka glasom kojeg je generisala tehnologija AI tako da liči na Bajdenov, bila je fraza: „Kakva gomila budalaština“ uz koju je glasačima poručivano da će, ako izađu na predizbore, izgubti pravo da glasaju na potonjim, predsedničkim izborima u novembru ove godine.

Snimak koji je Kramer koristio je, za 150 dolara, sačinio jedan mađioničar iz Nju Orelansa.

Kramer je ranije rekao AP-u da nije nameravao da utiče na ishod izbora, već da biračima ukaže na moguću zloupotrebu veštačke inteligencije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare