Ministar spoljnih poslova Ukrajine i Borel: Svima u Evropi i svetu potrebno da Ukrajina prevlada

Svet 23. feb 202417:25 26 komentara
Anatolii STEPANOV / AFP

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel su uzajedničkoj izjavi naveli da je svima u Evropi i svetu potrebno da Ukrajina prevlada u ratu sa Rusijom.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin je u više navrata izjavio da ukrajinska država ne postoji i da je ukrajinski identitet veštački. Cilj ovog rata je isključivo uništavanje nezavisne države, osvajanje teritorije i ponovno uspostavljanje dominacije nad narodom koji je želeo da bude krojač svoje sudbine“, navodi se u izjavi objavljenoj povodom dve godine od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Kuleba i Borel u tekstu objavljenom na internet stranici Prodžekt Sindikat (Project Syndicate) navode da se posledice ruske agresije na Ukrajinu osećaju daleko izvan granica Evrope, utičući na sigurnost hrane i cene energenata, a prate ga i opsežne kampanje širenja dezinformacija i političke destabilizacije.

„Sve zemlje imaju razlog za zabrinutost zbog rata u Ukrajini i njegovih posledica. Nadmoć Rusije u ovom ratu bi poslala poruku da moć pobeđuje i sve agresivne sile na svetu bi bile u iskušenju da slede primer Rusije. Ako agresija dovodi do cilja, zašto svaka zemlja koja pretenduje na teritoriju svojih suseda ne bi postupila na isti način? Pobeda Ukrajine u ovom ratu je zato u interesu mnogih država u Aziji, Africi i Latinskoj Americi“, navodi se u tekstu.

Dodaju i da nije u toku rat koji Zapad vodi protiv svih ostalih i da podrška Ukrajini nije „prozapadna“, već da je suština u odbacivanju rata i terora i zauzimanju za načela međunarodnih odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju i za pravo Ukrajinaca na bezbednost i slobodu.

„Ukrajina i Evropska unija zastupaju stav o međunarodnim odnosima u 21. veku koji je u direktnoj suprotnosti sa stavom Putinove Rusije. Naša vizija se zasniva na međunarodnom pravu, poštovanju i uzajamnoj koristi, a ne na prinudi, podmićivanju i strahu“, naveli su Kuleba i Borel.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare